Nei per lėtai, nei per greitai, pasiilsint ir pasimėgaujant peizažais iš unikalios perspektyvos – tokios yra kelionės keltais. Patys keltai skiriasi kaip diena ir naktis - kai kurie plukdo tik keleivius, kiti priima ir keletą automobilių, o didžiausiame pasaulyje kelte telpa net 3,2 tūkst. keleivių ir per 1 tūkst. automobilių. Kelionė keltu gali tęstis ir epinius 1,28 tūkst. kilometrų palei Čilę, ir 9 minutes Honkonge, rašo „Travel+Leisure“.

Australija: iš Sidnėjaus į Manlį

Per 30 minučių keltas praplaukia pro populiariausias Sidnėjaus vietas: Operos rūmus, Uosto tiltą, dėl formos pravardžiuojamą „pakaba“, centrinės miesto dalies dangoraižius. Keliaudami išvysite ir žalesnių reginių: botanikos sodų, salelių su Viktorijos stiliaus kotedžais, nesuskaičiuojamai daug įlankėlių ir iš kranto neaptinkamų paplūdimių. O jei pasiseks, išvysite ir delfiną ar banginį.

Kroatija: Dalmatijos pakrantė, iš Splito į Visą

Per pustrečios valandos kelionę prikaustys Splito raudonieji stogai, harmoningai įsirėminę Kozjako ir Mosoro kalnų masyvuose. Plaukdami toliau pasieksite Visą – tolimiausią nuo Kroatijos žemyninės dalies apgyvendintą salą.

JAV, Niujorkas: iš Manhattano į Stateno salą

Kasdien šiuo maršrutu keltais plaukia apie 65 tūkst. žmonių. Per nemokamą 25 minučių trukmės kelionę ragaudami vietos bandelių ir sūrių riestainių, užsigerdami juos pigiausiu didmiestyje alumi, galėsite pasigerėti Eliso sala, Laisvės statula, Manhattano ir Volstrito dangoraižiais.

Čilė: Patagonijos fiordai, iš Puerto Monto į Puerto Natalesą

Keliaudami šiuo maršrutu per keturias dienas įveiksite net 1,28 tūkst. kilometrų. Plaukdami išvysite kiparisais apaugusias saleles, milžiniškus ledynus ir į Andų kalnus įsispraudusius fjordus. Keltas jus nuplukdys ir prie didžiausio Pietų Amerikoje Briugeno ledyno, užimančio daugiau kaip 780 kvadratinių kilometrų plotą.

Turkija: palei Aukso Ragą Stambule

Bent 13 civilizacijų paliko savo žymes palei šį 5 kilometrų kelią, prasidedantį Halico uoste (Aukso Rage), netoli egiptiečių prieskonių turgaus, ir besibaigiantį Ejupe, kur osmanų princai buvo tituluojami imperatoriais. Pakeliui išvysite dar XIV–XV a. Genujos pirklių pastatytą Galatos bokštą, bulgarų Šv. Stepono cerkvę, atsiradusią čia 1871 metais ir garsųjį žydų Haskoy rajoną.

JAV, Aliaska: iš Kečikano į Heinsą

Tvirtų kalnų pašonėje gyvenantiems vietiniams vienintelė daugiau nei 5,6 tūkst. kilometrų ilgio JAV jūrų magistralė yra gyvybiškai svarbi susisiekimo arterija. Pramogautojai viliojami kiek trumpesne, apie 580 kilometrų kelione iš Kečikano į Heinsą. Ši kelionė skirta pažinti Aliaskos gamtai. Galite miegoti kajutėje, bet jei norite tikrų potyrių, rekomenduojama snausti po atviru dangumi, čia pat ant denio. Keltuose dirba gidai, kurie mielai supažindins su vietos kultūra, istorija, geologijos ar gyvūnijos ypatybėmis. Nepamirškite žiūronų!

Honkongas: Kauluno pusiasalis, Honkongas

Per šią trumpą, smagią ir pigią kelionę būsite keltu perplukdyti nuo vieno dangoraižiais apsodinto kranto iki kito. Išplaukite vakare, kai prasidedant saulėlydžiui daugiaaukščiai stikliniai pastatai sužaižaruoja įvairiomis spalvomis. Pernelyg netaupykite ir pasigardžiuokite kelte parduodamais mėtomis pagardintais kokteiliais, plakamais iš vietos vaisių sulčių.

Indija: iš Alepio į Pulinkunnu

Plaukdami vandeningais Keralos valstijos kanalais pro kokoso palmes, bananus ir ryžių laukus susipažinsite su vietinių kasdienybe. Vaikai, besimaudantys upėje, įvairiaspalvius drabužius skalbiančios ir ant įkaitusių akmenų juos džiovinančios moterys, palei pakrantę riedantys dviratininkai ir ne už ačiū keltų keleivius linksminantys atlikėjai paliks neišdildomą įspūdį.

JAV, Kalifornija: iš San Francisko į Sausalitą

San Franciskas

Kai aplankysite meno galerijas ir parduotuves, būtinai pasimėgaukite ir šia 30 minučių kelione keltu per San Francisko įlanką. Plaukdami iš arti apžiūrėsite garsųjį Aukso Vartų tiltą ir Alkatraso salą su dar garsesniu kalėjimu. Kelionė baigsis gurmaniškų gėrybių turgavietėje. Čia puiki vieta papietauti, nusipirkti lauktuvėms alyvuogių aliejaus ar tiesiog ramiai pagurkšnoti kavos.

Kanada: iš Port Hardžio į Prins Rupertą

Kelionė prasideda šiaurinėje Vankuverio salos dalyje ir vingiuoja per kalnus, salas, kanalus ir tankiai indėnų gyvenamas gyvenvietes. 15 valandų 400 kilometrų kelionė bus puiki proga pamatyti orkas, jūrų kiaules, juodąsias meškas ir plikagalvius erelius.