Migdolai

Juose yra vitamino E, kuris padeda atsispirti neigiamam saulės poveikiui. Atliktų stebėjimų metu savanoriai, kurie kasdien suvartodavo po 14 miligramų šio vitamino (apie 20 migdolų), odą nudegė mažiau nei to nedarę dalyviai. „Vitaminas E veikia kaip antioksidantas, kuris padeda apsaugoti odos ląsteles nuo ultravioletinių spindulių ir kitų aplinkos veiksnių, generuojančių kenksmingus laisvuosius radikalus“, - teigia Jeffrey'is Doveris, dermatologas iš Yale'o universiteto.

Galima keisti dviem valgomaisiais šaukštais žemės riešutų sviesto, puse puodelio brokolių.

Pomidorai

Likopenas, fitochemikalas, nudažantis pomidorus raudonai, taip pat padeda išvengti odą ardančių laisvųjų radikalų poveikio. Geriausiai likopenas pasisavinamas iš pakaitintų pomidorų. Pusėje puodelio keptų pomidorų yra 16 miligramų likopeno.

Galima keisti arbūzo rieke.

Morkos

Padeda išvengti porų užsikimšimo, bėrimų. Nuopelnai tenka vitaminui A [kad jis būtų pasisavinamas, morkas rekomenduojama valgyti su bent lašeliu aliejaus ar kitų riebalų]. Vitaminas A, teigiama, taip pat stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi. Kad jo dozė būtų pakankama, per dieną reikia suvalgyti tiek morkų, kiek užimtų apie pusę stiklinės.

Galima keisti puodeliu pieno ar riekele čederio sūrio.

Linų sėmenys

Linų sėmenys

Juose yra omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda išvengti odos dėmių ir raukšlelių. Britų mitybos žurnalas „The British Journal of Nutrition“ skelbė, jog vienos studijos dalyviai, kasdien nurydavę tik po du gramus (apie pusę valgomojo šaukšto) omega 3, po šešių savaičių galėjo pasigirti pastebimai mažiau jautria, mažiau paraustančia ir drėgnesne oda.

Galima keisti valgomuoju šaukštu linų sėmenų aliejaus, porcija lašišos, septyniais graikiniais riešutais.

Žalioji arbata

Joje yra antioksidantų, kurie turi priešuždegiminį ir priešvėžinį poveikį. Jų ima mažėti arbatai vėstant, todėl geriau ją gerti karštesnę. 2007 metais mitybos biochemijos žurnale „The Journal of Nutritional Biochemistry“ buvo paskelbta, kad nuo dviejų iki šešių žaliosios arbatos puodelių per dieną ne tik padeda išvengti odos vėžio, bet gali ir apmalšinti odos, kuriai pakenkė saulė, pažeidimus.

Galima keisti baltąja arbata.

Špinatai

Špinatai

Turi nemažai vitamino C. Vėžio tyrimų žurnale „International Journal of Cancer“ publikuota studija, kurios išvadose nurodoma, kad žmonėms, valgiusiems daugiausiai žalių lapinių daržovių, per 11 metų išsivystė dukart mažiau odos navikų nei tiems, kurie jų valgė mažiausiai. Manoma, kad špinatuose esantys folatai padeda išlaikyti sveikų ląstelių pajėgumą atsinaujinti.