Klaipėdoje civilinės metrikacijos skyriaus vadovė vis dažniau vyksta tuokti jaunųjų poras į laivus. Populiariausi laivai tokiai progai – “Venus S” ir jachta “Lietuva”.

Tuokėjos lipa į laivus

Klaipėdos miesto civilinės metrikacijos skyriaus vadovė Gražina Misevičienė pastebėjo, kad vis daugiau jaunavedžių, kurie nori tuoktis netradicinėse vietose, renkasi laivus.

Civilinę santuoką registruojantiems specialistams tenka lipti ir jachtas, ir į pramoginius laivus, ir į pertvarkytus žvejybinius laivus.

Tuokimui laive specialistai gali skirti tik vieną valandą. Todėl santuokos ceremonija laive dažniausiai registruojamos šiam plaukiant uosto akvatorija. Įprasta, kad laivai su besituokiančiaisiais išplaukia iš Danės upės ir suka link Kuršių marių.

Po ceremonijos laivas grįžta atgal, kad išsodintų Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoją.

G.Misevičienė teigė, kad nemaža dalis klaipėdiečių norėtų tuoktis prie jūros ties Olandų kepure. Tai daryti gali tik Klaipėdos rajono gyventojai, nes Olandų kepurė yra rajono teritorijoje. Klaipėdiečiams santuokai prie jūros tenka ieškoti kitų vietų. Buvo kelios poros, kurios tuokėsi Melnragės ir Girulių paplūdimiuose. Tačiau gražią dieną paplūdimiuose besideginantys žmonės atima dalį santuokos prie jūros žavesio. Geriausia ir žaviausia vieta tuoktis prie jūros išlieka Olandų kepurė.

Puotos ir Klaipėdoje, ir Mingėje

Dažniausiai tuose pačiuose laivuose, kuriuose tuokiamasi, vyksta ir vestuvių puota. Vandens turizmo agentūros “Jovila” vadovė Jovita Kauneckytė-Šeškauskienė teigė, kad vasarą laivas „Venus S“ kone kiekvieną savaitgalį plukdė vestuvininkus. Vakarui šio laivo nuoma kainavo apie penkis tūkstančius litų. Vykstant vestuvių puotai „Venus S“ plaukdavo iš Klaipėdos į Juodkrantę ir ten švartuodavosi.

Po to grįždavo atgal į Klaipėdą. Nors laivas gali priimti iki 200 žmonių, įprasta, kad vestuvių puotose būdavo nuo 50 iki 80 svečių. Šventė laive vyksta 6–8 valandas.

Jei jaunųjų biudžetas kuklesnis, bet norisi vestuvių laive, būdavo nuomojami mažesni ir pigesni laivai. Iš tokių populiarūs buvo keleiviniai žvejybiniai laivai „Kamita“, „Aira“. Juose yra vietos ne tik pasėdėti prie vaišių stalo, bet ir pašokti.

Netgi populiaresnė vieta vestuvėms laive už Klaipėdą yra Nida ir Nemuno žemupys. Anot J. Kauneckytės-Šeškauskienės dažni vestuviniai plaukimai būna iš Rusnės ar Minijos (Mingės) kaimų. Laivai su vestuvininkais išplaukia į Kuršių marias ir plūduriuoja kol šie linksminasi.

Vestuvėms vis dažniau nuomojamos ir nedidelės jachtos, motoriniai kateriai. Tačiau nuoma trumpalaikė – 1–2 valandoms, kad jaunieji su palyda galėtų įsiamžinti nuotraukose.

Pakanka girtų vairuotojų

Lietuvoje vestuvėms visiškai nepanaudojami jūriniai laivai. Niekas neprisimena, ar kada jūriniame kelte buvo vestuvės.

Jūrų kelto kapitonu plaukiojęs Viktoras Lukoševičius mano, kad krovinius gabenančiuose laivuose kelti dideles civilines puotas būtų pavojinga.

„Jūrų keltuose užtenka ir girtų vairuotojų, o jei dar ir vestuvininkai girtautų, susitvarkyti būtų sunku“, – svarstė uosto kapitonas V.Lukoševičius.

Jūrų keltuose nebūtų kam ir sutuokti porų. Plaukti keltais civilinės metrikacijos specialistams būtų per didelė prabanga. Kažkada turėjęs teisę laivuose poras tuokti kapitonas dabar tokios teisės nebeturi.

Kruizinės laivybos naujovėmis pasaulyje ir Europoje besidominti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto rinkodaros skyriaus viršininkė Kristina Gontier teigė, kad kruiziniuose laivuose yra tuokiamos poros. Daugelyje kruizinių laivų yra koplytėlės, plaukia šventikai, kurie ir suteikia santuokos sakramentą. Apie tai, kad kur nors būtų rengiami specialūs kruizai, skirti poroms sutuokti, ji nėra girdėjusi.

Tačiau pasaulyje jau rengiami gėjų, o taip pat „pumomis“ vadinamų pagyvenusių moterų, kurios „medžioja“ jaunus vyrus, kruizai.

Masinės tuoktuvės Baltijoje

Estijos kompanija „Tallink“ skelbia, kad kelte „Victoria I“ šių metų lapkričio 11 dieną surengs specialų reisą norintiems tuoktis Baltijos jūroje.

Ši diena pasirinkta neatsitiktinai. 2011 metų lapkričio 11-osios datos derinys 11.11.11 Estijoje sukėlė jaunimo vedybų ažiotažą.

Kompanijos „Tallink Grupp“ rinkodaros ir pardavimų direktorius Peteras Roze leidiniui „Dv.ee“ teigė, kad santuokos bus registruojamos keltui „Victoria I“ plaukiant Estijos teritoriniais vandenimis iš Talino į Stokholmą.

Kol keltas pasieks Švedijos vandenis tikimasi sutuokti 11 porų. Vėlgi simbolinis skaičius pritaikytas prie datos.

Santuokos registravimo ceremoniją laive „Victoria I“ vykdys notaras. Po santuokos ceremonijos laive bus surengta bendra vestuvinė puota, kur gros gyva muzika, pasirodys Estijos šokių grupė.

Visiems jaunavedžiams bus skirtos liukso kajutės.

„Tallink“ kompanija jau turi patirties rengiant vestuvinius kruizus. 2010-aisiais tokį renginį ji suorganizavo Suomijos jaunimui šios šalies teritoriniuose vandenyse.

Vandens turizmo agentūros “Jovila” vadovė J.Kauneckytė-Šeškauskienė teigė, kad mūsų kraštuose nėra jokio vestuvinio pagyvėjimo, kuris būtų susietas su lapkričio 11-ają. Jei jis ir būtų, kažin, ar jaunavedžių poros rinktųsi plaukimą laivu, nes tuo metu jau būna šalti, dažnai neprognozuojami orai.