Lazdeikos vardu pavadintas krabas Lietuvoje sukėlė orakulų maniją. Po pirmųjų pasitvirtinusių prognozių internete pasirodė katės, gaidžiai ir žiurkėnai, kuriuos jų šeimininkai vadino krepšinio pranašais.

Tačiau tik Lazdeika visiškai tiksliai nuspėjo visų Lietuvos rinktinės varžybų baigtį ir apsiriko vienintelį kartąBet būtent tada, kai paslysti jau nebebuvo galima. Kaip ir Lietuvos rinktinei.

Varžybos su Makedonija pranašingam vėžiagyviui pakišo koją. Po jų DELFI portale pasirodė pranėšimas, jog Lazdeika pasitraukia iš orakulo pareigų.

Vėžiagyvis orakulu pasirinktas neatsitiktinai

GRYNAS.lt redakcija vaivorykštinį krabą garbingoms orakulo pareigoms pasirinko neatsitiktinai. Projekto sumanytojai tokiu būdu norėjo išvengti gandų, jog krepšinio pranašas, kaip koks paukštis ar žinduolis yra dresuotas.

Lazdeikos, kaip ir kitų jo giminaičių, medžiagų apykaita pakankamai lėta, todėl manipuliuoti viliojant maistu - neįmanoma. Žiurkėnui ar gaidžiui galima siūlyti du dubenėlius, bet tik viename jų gali būti tikras pašaras. Tuo tarpu krabas kelias dienas gali net nepažiūrėti į jam padėto maisto pusę.

Vaivorykštiniai krabai - sutemų gyvūnai, todėl ryški šviesa juos erzina. Lazdeika, apšviestas ryškios šviesos, imdavo ieškoti tamsesnio kampelio ir pasislėpdavo viename iš jo terariume gulinčių kokoso kevalų.

Gandai apie sukčiavimą

Krabas Lazdeika kokoso kevalą pasirinkdavo neveikiamas jokių dirgiklių ir niekaip neviliojamas.

Nepaisant to, vos tik prasidėjus projektui, žiūrovai ėmė kurpti įvairiausias sąmokslo teorijas apie tai, kad projekto rengėjai manipuliuoja krabu, norėdami jį priversti pasirinkti reikiamą kokoso kevalą.

Visos pranašystės buvo nufilmuotos iš vieno dublio. Lazdeika labai greitai sureaguodavo į lempos šviesą ir puldavo slėptis. Papildomi dubliai sukeltų pernelyg daug streso ir grėstų gyvūno mirtimi. Projekto rengėjai negalėtų rizikuoti gyvūno gerove.
Visos pranašystės buvo nufilmuotos iš vieno dublio. Papildomi dubliai sukeltų pernelyg daug streso ir grėstų gyvūno mirtimi. Projekto rengėjai negalėtų rizikuoti gyvūno gerove.
 

Traumos

Atidesni žiūrovai pastebėjo, kad po kelių pranašysčių Lazdeika neteko vienos kojos. Nelaimė atsitiko, kai buvo valomas krabo terariumas. Išimant vandens baseiną, kuriame vėžiagyvis retkarčiais maudosi, jis įsikabino prižiūrėtojui į nykštį. Išsigandęs terariumą valęs žmogus krėstelėjo ranką ir numetė orakulą atgal. Tokiu būdu nulūžo viena kairiųjų krabo kojų.

Tačiau vėžiagyviai sugeba palaipsniui atsiauginti prarastas galūnes. Kiekvieną kartą, neriantis iš kiauto, nulūžusi koja ataugs vis didesnė.

Tačiau į GRYNAS.lt redakciją Lazdeika jau atkeliavo su nusvilusiomis žnyplėmis. Vieni žurnalistai juokavo, kad kažkas mėgino krabą iškepti. Kiti sakė, bestuburis anksčiau buvo rūkalius. Bet iš tiesų, krepšinio pranašas jautė trauką vandens šildytuvui savo senajame terariume. Jis prie jo tiek ilgai sėdėdavo, kad net nepajautė, kaip apsvildavo žnyples.

Lazdeikos priežiūra

Krabas Lazdeika, kaip ir kiti jo rūšies atstovai, nėra reiklus laikymo sąlygoms. Kadangi jo gimtinė - Afrikos krantai, vandens temperatūra terariume turėtų būti kiek aukštesnė nei 20 laipsnių. Tačiau pats vėžiagyvis turėtų gyventi seklumoje. Geriausia, kad gruntas būtų keliais milimetrais apsemtas vandeniu, o gyvūnas rastų drėgnų slėptuvių. 

Lazdeika - visaėdis, todėl maistą jam parinkti labai paprasta. Tai gali būti augalinės ar gyvulinės kilmės produktai. Tačiau labiausiai tinka vėžiagyviams skirtas granuliuotas pašaras, kuriame gausu reikalingų mineralų. Svarbu ėdesį sudėti į lėkštelę, kad jis nesusimaišytų su gruntu ir nepradėtų irti.

Krepšinio orakulo ateitis

Po klaidingos pranašystės apie Lietuvos ir Makedonijos varžybų baigtį internete išpopuliarėjo receptai iš krabų. Vienas restoranas Vilniuje netgi į savo meniu įtraukė jūros gėrybių sriubą pavadinimu „Orakulas“. Tačiau GRYNAS.lt turi kitokių planų Lazdeikai.
Gali būti, kad jis prognozuos ir artimiausių politinių rinkimų rezultatus. Gal lankysis mokyklose ir darželiuose, pasakodamas vaikams apie savo rūšies bruožus ir elgseną. O iki to laiko ramiai leis dienas savo terariume.

Skaitytojų pageidavimu, DELFI orakulas dar surengs atsisveikinimo prognozes. Net 75 proc. skaitytojų balsavo už tai, kad Lazdeika prognozuotų „Eurobasket 2011“ finalo baigtį

Gali būti, kad jis prognozuos ir artimiausių politinių rinkimų rezultatus. Gal lankysis mokyklose ir darželiuose, pasakodamas vaikams apie savo rūšies bruožus ir elgseną. O iki to laiko ramiai leis dienas savo terariume, misdamas dvokiančiu pašaru krabams ir žuvies gabalėliais, stengdamasis atsiauginti prarastą koją.

Krabas Lazdeika atsistatydina iš orakulo posto (įsimintiniausi kadrai):

Tapk Krabo draugu „Facebook“ tinkle.