Didelį plotą šildyti turintiems individualių namų savininkams dujos tampa per brangios, todėl jie perka katilus malkoms, kurios šiemet taip pat šiek tiek brango, rašo "Lietuvos žinios".

Vilniaus rajone, Klevinės kaime (Avižienių seniūnija), veikiančios individualių namų savininkų bendrijos "Klevinė" administratorė LŽ sakė, kad iki šiol 160 kv. m ploto namą šildė dujomis, tačiau šį šildymo sezoną kūrens malkas. "Pasistatėme malkų katilą, nes per brangu už dujas žiemą mokėti po 1500 litų per mėnesį, auga vaikai ir namuose turi būti šilta. Malkos yra pigiausias kuro variantas, per žiemą jų sudeginsime 8-10 kub. metrų. Daug aplinkui gyvenančių pažįstamų perėjo prie šildymo malkomis", - LŽ pasakojo "Klevinės" administratorė.

Tuo tarpu Vilniaus individualių namų savininkų bendrijos "Rasų Slėnis" pirmininkas sakė, kad žiemą namus šildys dujomis. Nors tai ir brangus malonumas, tačiau persiorientuoti prie kito šildymo būdo, pavyzdžiui, malkų, nesą taip paprasta, kaip atrodo. "Tai nėra tik katilo pakeitimas - malkoms reikia ir pašiūres pasistatyti, ir katilą pačiam reguliariai prikrauti. Šildytis medienos granulėmis yra patogiau, tačiau tam irgi reikia įsirengti didžiulį kubilą kurui laikyti. Ne visuose namuose yra jam vietos", - aiškino jis.

Nerijus Pienelis, UAB "Malku.lt" vadovas, sako, kad šiemet brango visos malkos, o perkamiausios - beržinės skaldytos - pabrango nuo 120 iki 135 litų už kub. metrą. Jas gyventojai perka visą sezoną daugmaž vienodai. Per dieną gyventojams bendrovė patiekia apie 50 kub. m beržinių malkų, per mėnesį - apie 1000 kub. metrų. Kadangi užsakovų daug, pirkėjams malkos pristatomos per savaitę.

Jeigu malkos vežamos sumestas bet kaip, beržinių malkų vienas kubas kainuoja pigiau negu tvarkingai sudėtų - 120 litų.

Vidutinis užsakymo dydis yra 10-20 kub. m malkų, atsižvelgiant į žiemos šaltumą ir ilgumą. Maždaug 70 kv. m patalpoms šildyti reikėtų iki 10 kub. m malkų.

Kauno gyventojas Vytas Vyščius LŽ sakė pastebėjęs, kad malkinės medienos kainos šiemet gerokai pakilo. Jo teigimu, jas didina ir urėdijos, ir įmonės, ir ažiotažą keliantys gyventojai. Malkų rinkoje daugėja stambių pirkėjų, pasistačiusių galingas kieto kuro katilines. Dideliais kiekiais jas perka AB "Grigiškės", UAB "Swedspank Girių bizonas".

Durpių briketų paklausa artėjant žiemai taip pat nemažėja. "Klientų turime pakankamai, visus pirkėjus nedelsdami aprūpiname įsigytais durpių briketais. Įmonės prekybos vietose jų atsargų taip pat užtenka", - sakė UAB "Agrochema", prekiaujančios lietuviškų durpių briketais, generalinis direktorius Mindaugas Balkus. Pagrindiniai šio kuro pirkėjai įmonės valdomuose prekybos centruose "Agromax" yra Viduklės, Šeduvos, Jonavos, Vilkaviškio, Panevėžio, Skapiškio gyventojai. Pernai "Agrochema" pardavė apie 5000 tonų durpių briketų, vienos jų tonos kaina šiuo metu siekia apie 319 litų. Bendrovė pradėjo durpių briketais prekiauti ir interneto elektroninėje parduotuvėje e-agromax.lt. "Pirkėjai mūsų naująją parduotuvę jau atrado - parduodame tonas durpių briketų internetu", - džiaugėsi M.Balkus.

Žvaigždenis Meliukštis, UAB "Magnus LT" vadovas, mano, kad baltarusiškų durpių briketai yra populiariausias kuras tarp senyvo amžiaus žmonių, o jaunesni žmonės, jo nuomone, labiau mėgsta kūrenti medžio briketais ir malkomis. Šie durpių briketai šiemet pabrango iki maždaug 350 litų už toną.

Vienintelis aptiktas saulėgrąžų lukštų briketų pardavėjas - Alytuje. Kiti kalbintieji pareiškė, kad jų Lietuvos gyventojams nebesiūlo. Robertas Garvelis, UAB "Kreiner" vadovas, tvirtino, kad jau porą mėnesių prekiauja saulėgrąžų briketais ir pardavė apie 8 tonas naujoviško kuro. Jis tikino, kad saulėgrąžų briketai yra maždaug 2 kartus kaitresni negu malkos, mėnesį šildyti 100 kv. m ploto patalpas esą reikėtų apie 0,5 tonos šių briketų, o tona jų kainuoja apie 650 litų. Juos esą noriai perka tie, kurie jau yra išbandę saulėgrąžų kurą. Bet kitos įmonės vadovas, nepanoręs būti įvardijamas, teigė prekiavęs saulėgrąžų briketais, bet dabar jais nebeprekiauja - deginant šį kurą esą susidaro daug dūmų ir suodžių. Jis sakė, kad siūlo pirkėjams ir durpių briketus, ir uosio granules, kurios dėl naudojimo patogumo esą jau aplenkė briketus. Apie 200 kv. m namui šildyti per sezoną reikia 4-5 tonų medžio granulių, kurių tona kainuoja apie 500-600 litų.