Vienas svarbiausių maisto gaminimo ingredientų yra aliejus. Jo pasirinkimą gali lemti tai, kokį patiekalą ketinate gaminti. Tačiau dauguma aliejų gali turėti papildomą kiekį riebalų, o tai nėra itin sveika. Taip pat aliejai turi skirtingas kaitimo temperatūras, todėl kai kurie iš jų gali būti naudojami tik gaminant salotas. GRYNAS.lt pateikia populiariausių aliejų sąrašą ir įvardina tuos, nuo kurių turėtumėte laikytis atokiau.

Canola aliejus

Šis aliejus gaminamas iš genetiškai modifikuotų rapsų sėklų. Jame yra daug nesočiųjų riebalų, kurie padeda sumažinti „nesveiko“ LDL cholesterolio kiekį ir padidinti „sveiko“ HDL cholesterolio kiekį.

Alyvuogių aliejus

Mechaniškai apdirbant alyvuoges, šis aliejus gaminamas dideliais kiekiais. Kaip Canola aliejus, alyvuogių aliejus turi daug mononesočiųjų riebiųjų rūgščių (daugiausia iš visų aliejų). Taigi šis aliejus apsaugo nuo širdies ligų, didina HDL cholesterolio kiekį. Alyvuogių aliejus taip pat apsaugo nuo tulžies akmenų sudarymo, aktyvina tulžies ir kasos hormonų sekreciją.
 
SVARBU: alyvuogių aliejus neturėtų būti naudojamas maisto gaminimui, kadangi turi žemą kaitimo temperatūrą, o tai gali pakeisti maisto skonį.
 
Grynas alyvuogių aliejus

Šis aliejus yra panašus į įprastą alyvuogių aliejų, tačiau jis paprastai gaminamas be cheminio apdirbimo. Todėl jis turi antioksidantų, kurie vadinami polifenoliu. Šie antioksidantai sugeria laisvuosius radikalus anksčiau, nei jie oksiduojasi, kas trukdo LDL cholesteroliui patekti į arterijas.

Kukurūzų aliejus

Šis aliejus gaminamas spaudžiant kukurūzų stiebus. Kukurūzų aliejus yra vienas pigiausių aliejų, tačiau vienas netinkamiausių jūsų sveikatai. Kukurūzų aliejus turi omega 6 riebalų rūgščių, kurios didina pavojų susirgti krūties ar prostatos vėžiu.
 
Dažinio dygmino aliejus

Šis aliejus yra neutralaus skonio ir ypač tinka skrudinimui.

Žemės riešutų aliejus

Dėl aukštos kaitimo temperatūros šis aliejus ypač tinkamas kepimui, o riešuto aromatas daugeliui patiekalų suteikia švelnų skonį. Žemės riešutų aliejus kaip ir alyvuogių aliejus turi daug mononesočiųjų riebalų.

Sezamų aliejus

Šis aliejus turi daug polinesočiųjų riebalų ir vitamino E. Nors jis pirmiausiai naudojamas valgio gaminimui, aliejus taip pat tinkamas odos ir plaukų priežiūrai. Sezamų aliejus taip pat turi du galingus antioksidantus – sezamolį bei sezaminą.
 
Avokadų aliejus

Šis lengvo skonio aliejus gali būti naudojamas esant aukštai temperatūrai ir turi didelį nesočiųjų riebalų kiekį.

Vynuogių sėklų aliejus

Šis aliejus turi daug mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, jis gali būti naudojamas vietoj alyvuogių aliejaus.

Saulėgrąžų aliejus

Šis švelnaus skonio aliejus turi daug vitamino E. Kadangi šio aliejaus kaitimo temperatūra yra žema, tai jis ne itin tinkamas skrudinimui.

Lydytas sviestas

Indų kultūroje lydytas sviestas yra vienas labiausiai vertinamų produktų. Jis gali būti naudojamas gaminant daugelį patiekalų – jis gali lengvai pakeisti bet kokios rūšies aliejų. Skaidrus sviestas yra puikus beta karotino bei vitaminų A, D, E ir K šaltinis.
 
Kokoso aliejus

Dauguma žmonių pabrėžia kokoso aliejaus naudą, tačiau tam tikrai yra priežasčių. Šis aliejus stimuliuodamas skydliaukės veiklą padeda sumažinti cholesterolį, kas padeda išvengti tam tikrų ligų bei sulėtina kūno senėjimą. Tyrimai rodo, jog kokoso aliejus taip pat padeda numesti svorio.
Kokoso aliejus taip pat turi maždaug 40 proc. laurų rūgšties — tokios, kuri aptinkama krūties piene. Žmogaus kūnas šią rūgštį paverčia į medžiagą, kuri kovoja su kūdikių bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis, taip pat gali padėti stiprinti suaugusių imuninę sistemą. Kokoso aliejus gali pasitarnauti ir kaip plaukų kondicionierius.