Emilis ir Vilma Kairiai su dukrytėmis Guste ir Barbora nuo šios vasaros persikėlė gyventi į rojų. Taip šeima vadina savo naują gyvenimą šiaudinėje troboje ant tvenkinio kranto Kartoklių kaime netoli Šaukėnų (Kelmės rajonas).

E. Kairys šiaudine statyba pradėjo domėtis prieš 5-6 metus, ėmęs skaitinėti knygas angliškai. „Nes tai buvo kitaip. Tai nėra pigu, bet yra pigiau, šilta ir ekologiška“, — aiškina jis. Be to, noras gyventi pasakų namelyje jau buvo nuo vaikystės, kai su susidomėjimu žiūrinėdavo pilies bokštus, svajojo apie kitokį, nei daugiabučio dėžutėje, gyvenimą, rašo „Šiaulių kraštas“.

Namo nuotraukas galite pamatyti ČIA.

Emilis didžiumą darbų darė pats: iš pradžių buvusi mintis, tada išdygo pamatai, galvoje nusistovėjo projektai, iš kokio 40-o paties daryto eskizo suplanuotas namo vidus. Statė su draugais, šeima, giminėmis, artimaisiais, paskaitęs knygų ir dalyvavęs poroje praktinių šiaudų statybos seminarų.

„Iš tiesų čia nėra nieko sunkaus — sudedi „kitkas“ (spudulus - suspausto šieno, šiaudų ryšulius), jas suspaudi ir nutinkuoji“, — sako Emilis. Vėliau patikslina — per vieną dieną pastatė medinį karkasą, vėliau meistrai uždengė eglės skiedrų stogą, su visa šeima per pusantros savaitės sukišo kitkas, praėjusį rudenį pradėjo tinkuoti vidų, o Valentino dieną jau atšventė trobelėje. Išorę nutinkavo pavasarį, o nuo birželio su visa šeima čia pradėjo gyventi nuolat.

Emilis paskaičiavo: 60 kvadratų namas pastatytas ir įrengtas per 8 mėnesius, kvadratinio metro kaina — apie 1 tūkst. litų.

Vyras jau gyvena naujo namo, kurį statys ant šlaito, vizija. Šlaitas jau suformuotas, vidaus planavimo eskizas padarytas.

Namas bus statomas sporto rūmų principu, pasakoja Emilis, trys sienos — atviros, viena bus įkasta šlaite, į žemę, namo stogas bus apželdintas, o interjere ir eksterjere bus naudojama labai daug bioarchitektūros detalių — iš gamtos atsiradusių formų.

Didysis namas, kaip ir pirtis, bus pastatytas saulės architektūros principu: kai žiemą visą dieną pro visus langus saulė eina ratu ir prišildo grindis, kad būtų panaudota saulės energija, o vasarą saulė pro namo kraigą nepatenka ir namie būna vėsiau nei lauke.

Statybas pradės kitą pavasarį, o žiemą jau planuoja keltis gyventi, rašo „Šiaulių kraštas“.