Didelis ar mažas, gauruotas ar plunksnuotas – bet kuris namuose atsiradęs augintinis tampa mielu šeimos nariu. Tačiau specialistai pastebi, jog rinkdamiesi gyvūnus žmonės dažniausiai vadovaujasi simpatijomis vienai ar kitai veislei, o ne su kokiais jos ypatumais teks susigyventi.

Katės bus populiaresnės?

Gamtininkas, buvęs televizijos laidų apie gyvūnus vedėjas Richardas Riškus teigė, jog jo visai nestebina pastarųjų metų tendencijos.

"Jau prieš kokius 10 metų prognozavau, kad ateityje karaliaus maži gyvūnai. Taip ir nutiko. Tai nenuostabu, nes panašias tendencijas stebėjau ir užsienyje. O didelių šunų mažėja, tad tokios veislės kaip senbernarai, dogai, niūfaundlendai, rotveileriai tampa retenybe. Prognozuoju, kad neilgai trukus tokie šunys kainuos labai brangiai, nes taps reti", – įsitikinęs pašnekovas.

Gamtininkas taip pat linkęs manyti, jog ilgainiui Lietuvoje, kaip ir kai kuriose užsienio šalyse, tarp augintinių populiarės katės.

"Statistika byloja, jog JAV, daugelyje Vakarų Europos šalių didžiausią dalį naminių gyvūnų sudaro katės, tad galime daryti išvadas, kas mūsų laukia. Kodėl išpopuliarėjo pusfabrikačiai, greitas maistas? Taip ir čia. Žmones paperka patogumas – katę paprasta laikyti, jos nereikia vesti į lauką, ji nekaukia, kai lieka viena, be to, yra automatinės girdyklos, šėryklos, todėl gyvūną galima ilgesnį laiką palikti be priežiūros", – vardijo R.Riškus.

Apsipirkti – su šunimi

Gyvūnų rinkoje neabejotinai ryškios mados tendencijos, kurias savo pavyzdžiu, įsigiję vienokį ar kitokį augintinį, diktuoja garsūs žmonės, taip pat filmai, reklaminiai vaizdo klipai, kuriuose "vaidina" keturkojai ar kiti mažieji herojai.

Kai kurie augintiniai tampa savotišku stiliaus atributu, aksesuaru. Neatsitiktinai šiuo metu Lietuvoje populiariausių šunų "topuose" karaliaujantys Jorkšyro terjerai juokais vadinami lojančiomis rankinėmis.

"Su jorkšyru tave įleidžia net į parduotuvę, nė viena apsauga "nesulos", – ironizavo R.Riškus.

Vyras iki šiol su šypsena prisimena ir Lietuvoje kilusį ažiotažą dėl jūrų kiaulyčių, pasirodžius reklaminiams filmukui su šiuo gyvūnėliu, vardu Keksas.
R. Riškus
Kai gyvūnai pradedami masiškai veisti, suprastėja jų kokybė, atsiranda visokių kreivų šleivų, bet užtat daug.

"Tai buvo tikra keksomanija. Dėl šios reklamos zooparduotuvės pardavė galybę "keksų", vienu metu net buvo jaučiamas deficitas. Tačiau iš tiesų gerų "keksų" parduotuvėse ir nebuvo. Tikros veislinės jūrų kiaulytės turi kilmės dokumentus, kai kurių rūšių gyvūnėliai atrodo tiesiog fantastiškai", – aiškino R.Riškus.

Pašnekovo teigimu, specialistai tokias mados bangas laiko blogiu, nes tada labai nukenčia veislė. "Kai gyvūnai pradedami masiškai veisti, suprastėja jų kokybė, atsiranda visokių kreivų šleivų, bet užtat daug", – šypsojosi gamtininkas.

Sudėtinga aklimatizacija

Prieš įsigyjant šunį R.Riškus patarė atkreipti dėmesį į tai, kokiems tikslams ir gyvenimo sąlygoms jis buvo išvestas, antraip jo atsiradimas namuose gali sukelti gausybę nepatogumų tiek šeimininkui, tiek pačiam gyvūnui.

Kaip pavyzdį pašnekovas minėjo haskių bei kitų šiaurinių šunų veisles, kurios šiuo metu taip pat itin populiarios Lietuvoje.

"Jorkšyrai – kaip ne kaip naminiai šunys, buvo išvesti, kad dirbtų žmogui: jie gaudydavo žiurkes, avių verpėjai į juos valydavosi rankas. O samojedai, haskiai, malamutai – tai kinkiniai roginiai šunys, kurie gyvena lauke. Namų sąlygomis juos auginti bus sudėtinga, tai sunkiai tramdomi gyvūnai, neklaužados. Be to, labai stipriai šersis – labiau nei kitų veislių šunys, kadangi jiems pas mus per šilta", – įspėjo pašnekovas.

Panašių problemų gali tikėtis ir čiau čiau veislės gerbėjai.

"Daug kas nežino, bet tai taip pat šiaurės šunų grupės atstovai, kilę iš Kinijos. Be to, jie dažnai turi problemų su virškinimu, yra alergiški. Čiau čiau, šarpėjų maži šuniukai yra ypač gražūs, tačiau užaugę gali tapti didele problema", – teigė R.Riškus.

Mobili statinaitė

Populiariuosius jorkšyrus, pasak gamtininko, reikėtų saugoti nuo traumų, nes jų kaulai lengvai lūžta. "Visi nori, kad šuniukai būtų kuo smulkesni, mažesni, tačiau nukrypimai nuo gamtos yra baudžiami", – aiškino pašnekovas.

R.Riškaus teigimu, įprastai ypač mažų dekoratyvinių veislių šuneliai prastai ėda, tačiau tai esą ne blogybė. Prasčiau, kai keturkojai neturi saiko jausmo ir linkę į tukimą. Tokia "nuodėmė", pasak R.Riškaus, gana būdinga spanieliams, taksams.

"Kaip sakau, yra atsiradusi nauja šunų veislė lietuviškas taksas – tai tokia statinaitė ant trumpų kojyčių", – kalbėdamas apie tautiečių meilę savo augintiniams juokėsi pašnekovas.

Gamtininkas įspėjo, jog daugeliui simpatiški anglų buldogai privers apsišarvuoti kantrybe.

"Šie šunys turi puokštę ligų. Bet veislė egzistuoja, nes to labai nori žmogus, – teigė gamtininkas. – Apskritai reikia atminti, kad šuns prototipas yra vilkas, tad veislių, kuriose ryškiausiai nuo to nukrypta, atstovai turės ir daugiausiai ligų."

Pasigenda egzotikos

R.Riškaus pastebėjimu, prieš gerą dešimtmetį daugeliui pasibjaurėjimą keldavusios beplaukės katės šiandien Lietuvoje yra tarp populiariausiųjų. Pašnekovas spėjo, jog tai, viena vertus, mados reikalas, kita vertus, išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms.

"Anksčiau žmonėms patys gražiausi būdavo pūkučiai, tačiau daugelis jų "atsikando". Įsivaizduokite, kad jūsų namuose visada žydi tuopos. Dabar labai ženkliai padaugėjo žmonių, kuriems patinka sfinksai, tačiau šių gyvūnų sveikata prastoka", – dėmesį atkreipė pašnekovas.
R. Ryškus
Jorkšyrai buvo išvesti, kad dirbtų žmogui: jie gaudydavo žiurkes, avių verpėjai į juos valydavosi rankas.

Lietuvos gyvūnų augintojų centro viceprezidentė Renata Citovič pripažino, jog Kanados sfinksų veislė – viena populiariausių tarp mūsų šalies kačių augintojų.

Geidžiamiausių rūšių penketuke – ir britų trumpaplaukės, Meino meškėnai, Bengalijos katės bei škotų nulėpausiai.

Anksčiau pats nemažai egzotiškų gyvūnų laikęs R.Riškus apgailestauja, kad tarp naminių gyvūnų Lietuvoje maža įvairovės.

"Šia prasme kol kas esame riboti, toliau šunų ar kačių nelabai pažengę. Pas mus neorganizuojama nei rimtų paukščių, nei graužikų ar egzotinių gyvūnų parodų. Užsienyje populiarūs pelių veislynai, jos yra kilmingos, su dokumentais. Žmonės veisia drugelius, vabalus, kolonijomis laiko skruzdėles", – egzotiškus pomėgius vardijo pašnekovas.