Prasidėjo balsavimas „Geriausios tarptautinės žaliosios garsenybės“ nominacijai, kurią inicijuoja Tarptautiniai žaliųjų apdovanojimai, laimėti. Tarp šių metų nominantų yra tokios garsenybės kaip buvęs „The Beatles“ narys seras Paulas McCartney, aktorė Cameron Diaz ir supermodelis Gisele Bündchen.

Jau šeštieji kasmetiniai Tarptautiniai žaliųjų apdovanojimai šiemet skiriami už kūrybiškumą, veiksmingumą, tvarumą ir ekologišką veiklą. Kandidatai varžosi dėl daugiau nei 20 skirtingų nominacijų, įskaitant „Geriausios pelno nesiekiančios organizacijos“ ir „Geriausios žaliosios reklamos“ titulus. Visi laimėtojai bus paskelbti lapkričio 24 dieną.

Balsavimas už „Geriausią tarptautinę žaliąją garsenybę“ tęsis iki spalio vidurio. Jo metu rinkėjai turės progą balsuoti už 15 gamtos pasauliui nusipelniusių kandidatų. Tai muzikantė iš Benino Angélique Kidjo, aktorė Cameron Diaz, JAV aktorius ir prodiuseris Donas Cheadle'as, meksikiečių aktorius Gaelis Garcia Bernalas, supermodeliai Gisele Bundchen ir Helena Christensen, muzikantė iš Japonijos Iruka, aktorius Leonardo DiCaprio, Kinijos aktorė Li Bing Bing, ispanų aktorius ir muzikantas Miguelis Bose, aktorius Rahualas Bose iš Indijos, šeichas Abdul bin Ali al-Nuaimi iš Jungtinius Arabų Emyratus valdančios karališkosios šeimos, eksbitlas seras Paulas McCartney, britų dainininkas Stingas ir žymus Prancūzijos fotografas Yannas Arthus-Bertrandas.

1. Angélique Kidjo, muzikantė iš Benino, yra tikra žvaigždė Afrikoje. Jos galingas ir gražus balsas padeda skleisti žinią apie aplinkosaugos ir humanitarinių projektų svarbą.

2. Visame pasaulyje garsi JAV aktorė Cameron Diaz jau yra pelniusi žurnalo „Vogue" „Žaliosios karalienės“ titulą. Ji nėra tik gražus žaliųjų judėjimo veidas, nes aktyviai dalyvauja gamtosaugos programose ir siekia darnaus gyvenimo su gamta, remdamasi paprasta prielaida, jog gyvensenos pasirinkimas priklauso tik nuo mūsų pačių.

3. JAV aktorius ir prodiuseris Donas Cheadle'as yra pripažintas dėl savo vaidmenų filmuose „Dingti iš akių“, „Narkotikų kelias“, „Oušeno dvyliktukas“ ir „Ruandos viešbutis“. Jis taipogi yra vienas iš Oskarą pelniusio filmo „Avarija“ prodiuserių. Cheadle'as yra aktyvus kampanijos prieš genocidą Darfūre dalyvis ir pasaulinės Jungtinių Tautų kampanijos „Seal the Deal“, kuria siekiama didinti informuotumą apie klimato kaitą, narys.

4. Meksikiečių aktorius Gaelas Garcia Bernalas yra puikiai pažįstamas iš vaidmenų serialuose „Babelis" ir „Motociklininko dienoraštis“. Jis yra aktyvus socialinis ir politinis veikėjas, ypač gerai žinomas dėl savo paramos „Oxfam" humanitarinei kampanijai.

5. Brazilų supermodelis Gisele Bundchen teigia: „Aš jaučiuosi it palaiminta, nes turėjau garbės augti darnioje šeimoje, kurioje buvau auklėta gyventi harmonijoje su gamta. Karjera man suteikė galimybę skleisti po pasaulį ekologiškumo idėjas ir informuoti žmones apie socialinius ir aplinkos veiksnius."

6. Danijos supermodelis Helena Christensen dalyvauja klimato kaitos priežastims šalinti skirtose kampanijose, bandydama padėti klimato pokyčiams jautrioms pasaulio bendruomenėms. Nuo 2010 m. ji yra „Oxfam“ ambasadorė.

7. Muzikantė Iruka yra viena mėgiamiausių ir žinomiausių japonų dainų autorių. Ši talentinga moteris dalyvauja įvairių labdaros fondų veikloje, pasisako už gamtos išsaugojimą ateities kartoms.

8. Bene daugiausiai uždirbantis Holivudo aktorius Leonardo DiCaprio savo pinigų neleidžia prabangioms prekėms ir niekučiams – jis pasisako už ekologišką gyvenseną ir domisi aplinkosaugos problemomis. Nestebina, kad aktorius yra įkūręs savo vardu pavadintą „Leonardo DiCaprio fondą“, kuris remia gamtos apsaugos siekius.

9. Li Bing Bing – populiariausia aktorė Kinijoje. Jos šūkis: „Daryk tai, ką manai esant teisinga“. Aktorė pasisako už atsakingą gyvenseną ir yra pasišventusi kovai už anglies dioksido taršos mažinimą bei aplinkos apsaugą.

10. Miguelis Bose yra vienas žymiausių Lotynų Amerikos muzikantų ir aktorių. Jis – aktyvus visuomenės veikėjas, pasisakantis už vandenynų ir jūrų apsaugą.

11. Indijos aktorius ir buvęs šalies regbio žaidėjas Rahualas Bose savo gimtojoje šalyje gerai žinomas bei gerbiamas už aktyvią socialinę veiklą. Jis dalyvauja švietimo, gamtosaugos, sveikatos ir moterų teisių gynimo veikloje.

12. Šeichas Abdulas bin Ali al-Nuaimi iš Jungtinius Arabų Emyratus valdančios karališkosios šeimos tėvynėje vadinamas žaliuoju šeichu, nes remia daugybę gamtosaugos projektų.

13. Seras Paulas McCartney, buvusios legendinės britų grupės „The Beatles“ narys, jau seniai žinomas ir žaliųjų aktyvistų pasaulyje. Naudodamasis savo populiarumu žiniasklaidoje jis skatina žmones domėtis aplinkos apsaugos problemomis, pasisako už gyvūnų teises ir yra aktyvus vegetarizmo šalininkas.

14. Populiarusis britų dainininkas Stingas – Gordonas Matthew Thomas Sumneris, žinomas ir kaip buvusios grupės „The Police“ lyderis – dalyvauja Amazonės miškų išsaugojimo kampanijoje ir savo lėšomis įkūrė „Atogražų miškų fondą.“

15. Prancūzų fotografas Yannas Arthus-Bertrandas yra bene geriausiai žinomas už savo kvapą gniaužiančias Žemės nuotraukas ir vaizdo įrašus, kuriuos fiksuoja skrisdamas oro balionu. Jo pastangos ir darbai pavergė daugelio žmonių vaizduotę, o žymioji „Earth from Above“ paroda pademonstravo Žemės pažeidžiamumą ir jos išsaugojimo būtinybę.

Dar daugiau informacijos ir visą nominantų sąrašą rasite Tarptautinių žaliųjų apdovanojimų interneto svetainėje www.greenawards.com.

Šis renginys skatina palaikyti savo favoritus ir rinkti labiausiai nusipelniusius žmones, kurie turėtų tapti žaliaisiais renginio ambasadoriais, skleisdami visame pasaulyje ekologiškumo idėjas. Tikimasi, jog įžymūs ir įtakingi žmonės padės atkreipti visuomenės bei žurnalistų dėmesį į gamtosaugai aktualias problemas.

Apdovanojimų rengėjai skatina nepamiršti ir kito renginio – metų pabaigoje įvyksiančio „Mis Žemė 2011“ konkurso. Lapkričio 12 d. jo dalyvės iš viso pasaulio atvyks į Tailandą, kur bus vertinama ne tik jų išvaizda, bet ir aplinkosaugos žinios.