Nuo rugpjūčio mėnesio pirmojo šeštadienio miškuose leidžiama rinkti bruknes, o nuo rugsėjo pirmojo šeštadienio – spanguoles. Gamtosaugininkai tikina, kad bruknių rinkimas didelių problemų nesukelia, tačiau artėjantis spanguolių rinkimo bumas – galvos skausmas ne tik gamtosaugininkams, bet ir pačiai gamtai.

Pasak jų, netrūksta gamtos niokotojų, kurie miško gėrybes bando rinkti neleistinais įrankiais: dantytais samteliais, vadinamosiomis šukomis, konservų dėžutėmis. Už tai pažeidėjams gresia piniginės baudos.

Žaloja gamtą

Uogavimas neleistinais įrankiais yra grobuoniškas, nes tokiu būdu žalojami uogakrūmių pumpurai ir kitais metais sumažėja uogų. Pasak gamtininkų, lietuviai vis dažniau renkasi rinkti spanguoles, o ne bruknes.
 
Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Drobelis pasakojo, kad didžiausia problema – neatsakingas uogautojų elgesys.
Uogavimas neleistinais įrankiais yra grobuoniškas, nes tokiu būdu žalojami uogakrūmių pumpurai ir kitais metais sumažėja uogų. Pasak gamtininkų, lietuviai vis dažniau renkasi rinkti spanguoles, o ne bruknes.

„Uogauti Čepkelių rezervate galima tik su specialiais leidimais ir jų kiekis nuolat kontroliuojamas, kad nebūtų kenkiama ekosistemai. Labiausiai rezervatas kenčia nuo spanguolių rinkėjų, mat bruknių ir taip gausu aplinkiniuose miškuose, kitose teritorijose“, – teigė direktoriaus pavaduotojas.

Baudų bijo

Jis patvirtino, kad stengiamasi kontroliuoti ir gaudyti pažeidėjus, neturinčius leidimų ar niokojančius gamtą įvairiais neleistinais įrankiais.
 
„Uogautojams, kurie Čepkelių rezervate renka uogas be leidimų, gresia piniginės baudos. Pirmą kartą pagautiems pažeidėjams skiriama nuo 300 iki 500 Lt, antrą kartą – nuo 800 iki 1500 Lt. Taip pat net ir turint leidimą, baudas gali gauti tie asmenys, kurie uogas renka neleistinomis priemonėmis. Braukiant uogas nuo krūmelių aplaužomos šakelės, nudraskomi lapai, samteliais nubraukiamos ir neprinokusios uogos, o dalis prinokusių sumaigoma“, – apie žalą kalbėjo E. Drobelis.

Jis pastebi, kad pažeidėjų kiekvienais metais mažėja, matyt dėl to, kad uogų rinkimas reikalauja daug valios ir laiko. Vis daugiau žmonių ima rinkti grybus ir taip užsidirbti iš miško gėrybių.

Pažeidimai dėl mėlynių

Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos Kraštotvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas – inspektorius Andrius Juodelis patvirtino, kad pagrindiniai pažeidimai yra dėl mėlynių, kurios taip pat dažniausia renkamos neleistinomis priemonėmis.
 
„Bruknių rinkimo niekas nereglamentuoja. Tad baudų už jų rinkimą nėra, tačiau neleistinomis priemonėmis jų rinkti nevalia. Nei šiais, nei praėjusiais metais pažeidimų dėl bruknių rinkimo neužfiksavome. Mūsų teritorijoje pagrindiniai pažeidimai susiję su neleistinais mėlynių rinkimo būdais“, – kalbėjo A. Juodelis.

Uogų nauda mūsų organizmui

Tiek spanguolės, tiek bruknės turi maistingųjų medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Nereikėtų daryti Lietuvoje paplitusios klaidos ir rinkti pusžales spanguoles bei bruknes. Nuskintos prisirpsta, tačiau netenka pusės savo naudingųjų savybių. Bruknėse gausu natūralaus cukraus, pektinų, B, C ir P grupės vitaminų, kalcio, kalio, geležies, karotino. Naudingos virškinimo negalavimus gydyti. Iš bruknių lapų galima virti vaistažolių arbatą.
 
Spanguolės gali užkirsti kelią širdies ligoms, vėžiui. Padeda išvengti šlapimo takų infekcijų, saugo skrandį ir dantenas. Taip pat padeda žmonėms patiriantiems stresą. Uogos gali apsaugoti nuo senatvėje užklumpančių neurologinių ligų. Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.