Amžina Lietuvos pajūrio problema – moterų paplūdimiai. Natūralumą mėgstančios moterys piktinasi įkyriais jų teritoriją kertančiais smalsuoliais, kuklūs praeiviai, tenorintys pasivaikščioti pajūriu, įbeda žvilgsnius į jūrą. O štai vyrų ar nudistų paplūdimių daugelyje kurortinių Lietuvos miestelių apskritai nėra arba jie „nugrūsti“ už gerų poros kilometrų į šoną.

Nudistų filosofija gyvenantys žmonės tikina – jų gyvenimo būde nėra nieko nepadoraus, tiesiog noras pabūti natūraliai. Tačiau oficialių nudistų paplūdimių Lietuvoje, priešingai nei daugelyje užsienio kurortų, yra vos vienas kitas.

GRYNAS.lt nusprendė pasidomėti, kodėl Lietuvoje vis dar neprigyja nudistų paplūdimiai ir kur reiktų dėtis natūralumą vertinantiems vyrams.

Palangoje nudistams vyrams tenka pasivaikščioti

Palangos administracijos duomenimis, šiame kurorte moterų paplūdimį riboja Ašarėlės upelis pietinėje pusėje bei takas į Naglio kalną – šiaurinėje pusėje. Ašarėlės upelis – tai savotiška gamtos sukurta riba – gal net geresnė už paprastus moterų paplūdimio ženklus. Dauguma poilsiautojų jau žino, jog už upelio eiti - nevalia.

Vyrams skirta teritorija – dar už moterų ir bendro paplūdimių, taigi iš viso – už beveik poros kilometrų į šiaurės pusę.

Paplūdimius prižiūrinčios bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus tvirtino, jog nudistai dažniausiai lankosi „nelegaliai“ įkurtame savo paplūdimyje, o vyrų paplūdimys Palangoje – savotiška pažinčių erdvė. Retas vyras čia pasilieka ilgiau nei reikia išsimaudyti jūroje. 

Vyrų paplūdimys – kaip pažinčių svetainė

„Moterų ar vyrų paplūdimiai įteisinami miesto tarybos sprendimu, nusprendžiamas ir jų ilgis. Moterų paplūdimys šiandien – gal kokie 800 metrų. Tuomet yra bendras paplūdimys – apie 800 metrų ir tik tuomet – vyrų paplūdimys – dar kokie 500 metrų, - kalbėjo „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius. - Mes, vietiniai, tą vyrų paplūdimį vadiname atitinkamu pavadinimu. Ten ant paplūdimio ribą žyminčio ženklo yra telefono numerių, kopose – taip pat telefono numeriai, vardai, adresai iškabinti ant pušų. Toks vyrų pažinčių paplūdimys. Nežinau, ar daug vyrų jis pritraukia. Vyrai atvažiuoja rytais tik išsimaudyti, ir tiek.“

Palangoje ir Šventojoje jaučiamas poilsiautojų pagausėjimas

K. Skierus tvirtina, jog šįmet moterų paplūdimiuose Palangoje ir Šventojoje – kaip niekad gausu lankytojų. Todėl pats „Palangos komunalinio ūkio“ direktorius, nuvykęs iki Ašarėlės upelio ir pastebėjęs, kad paplūdimyje daug poilsiautojų, apsisuka atgal.
K. Skierus
Mes, vietiniai, tą vyrų paplūdimį vadiname atitinkamu pavadinimu. Ten ant paplūdimio ribą žyminčio ženklo yra telefono numerių, kopose – taip pat telefono numeriai, vardai, adresai iškabinti ant pušų. Toks vyrų pažinčių paplūdimys.

„Yra taisyklė, kad per moterų paplūdimį pašaliniams eiti negalima, bet nedaug kas jos laikosi. Žmonės nori pasivaikščioti pajūriu – tai tenka praeiti. Bet šiais metais tokių „vaikščiotojų“ gerokai pagausėjo – kaip ir besideginančių moterų. Todėl dabar gelbėtojai prižiūri, kad į tą paplūdimį pašaliniai neitų. Ir moterys puikiai atskiria, kurie žmonės tiesiog praeina, o kurie turi kokių nors nedorų ketinimų. Tada kokios trys - keturios apipuola ir smalsuoliui tenka kiūtinti atgal“, - pasakojo K. Skierus. 

Paplūdimyje – puiki vieta prekybai drabužiais

Vyras įvardijo ir dar vieną išskirtinį Palangos paplūdimio akcentą – prekiautojus įvairiais drabužiais.
„Kai į Palangą atvyksta šeimos, tai moterys palieka vyrus prie alaus bokalo ir skuba į moterų paplūdimį apsipirkti, apsižiūrėti. Ten prekiauja ir vietinės, ir Vilniaus ar Šiaulių prekeivės. Net kovos už geresnę vietą vyksta! Tai – tokios tradicinės tarybinės spekuliantės, kurios traukdavo geresnį rūbą iš po skverno. Jei moterys nori pamatyti, kaip atrodė viskas prieš gerus trisdešimt metų – gali čia atvykti. Tikri Palangos „Gariūnai“! Moterys mauna ten, nesvarbu – ar blogas, ar geras oras. Viskas labai patogu – nereikia nė jokių persirengimo kabinų, nes juk moterų paplūdimys”, - linksmai pasakojo direktorius.

K. Skierus taip pat prasitarė, jog savivaldybės taryba kol kas nesiryžo įkurti oficialaus nudistų paplūdimio. Pats neretai užsienyje tokius paplūdimius matantis vyras tvirtino, jog lietuviams greičiausiai reikia dar gero dešimtmečio mąstysenos pokyčių, kad galėtų egzistuoti tokio tipo paplūdimiai. 

Nidoje – ir moterų, ir nudistų teritorija

Nidoje moterų paplūdimį nuo bendro skiria tik ženklas

Bendrovės „Neringos komunalininkas“ direktorės Danguolės Seselskytės teigimu, Nidoje įrengtas ir moterų, ir nudistų paplūdimys, o kituose Neringos miesteliuose – tik moterų paplūdimiai. D. Seselskytė teigė, kad greičiausiai nėra poreikio kurti atskirą vyrų paplūdimį. Neringos miesteliuose bendrą ir moterų paplūdimius skiria tik perspėjantis ženklas. Direktorė tvirtino, jog iš moterų sulaukia daug nusiskundimų dėl po paplūdimį vaikštančių pašalinių asmenų. Galioja nerašyta taisyklė, jog po šią teritoriją vaikščioti pašaliniams negalima. Esant atvejams, kai asmuo pasirodo įtartinas, įsikiša gelbėtojai.

Ar Neringoje egzistuoja „nelegalūs“ nudistų paplūdimiai, pašnekovė atsakyti negalėjo, kadangi jos vadovaujama įmonė prižiūri tik oficialių paplūdimių teritoriją. Ji tvirtino, jog orai šią vasarą – nelabai tinkami deginimuisi, todėl nudistų ar moterų paplūdimiai nėra gausiai lankomi.

Kretoje – tik bendri nudistų paplūdimiai

Kretos saloje, Graikijoje dirbanti kelionių agentūros „SofaTravel“ gidė Vaida tvirtino, jog užsienyje dažniausiai egzistuoja tik bendri – nudistų paplūdimiai. „Kretoje yra organizuotas paplūdimys, tačiau gausu ir laukinių paplūdimių. Jie galbūt sunkiai pasiekiami, ne visada smėlėti, tačiau fantastiškai gražūs! Na, o organizuotiems nudistų paplūdimiams specialių taisyklių nėra: jei nori deginiesi nuogas, jei nenori – apsirengęs“, - įspūdžiais dalinosi Kretos saloje dirbanti Vaida.

Gidės teigimu, bendrame paplūdimyje priimta degintis tik be viršutinės maudymosi kostiumėlio dalies, tačiau ne visiškai nuogam. Nudistų paplūdimiai išsidėstę įvairiose vietose, kartais jie įkuriami šalia prabangaus penkių žvaigždučių viešbučio. Kretoje yra atskiras nudistų viešbutis.
K. Skierus
Tikri Palangos „Gariūnai“! Moterys mauna ten, nesvarbu – ar blogas, ar geras oras. Viskas labai patogu – nereikia nė jokių persirengimo kabinų, nes juk moterų paplūdimys.

Vaidos teigimu, kartais poilsiautojai pasiteirauja, kur galima rasti nudistų paplūdimį, tačiau nusiskundimų netikėtai užkluptais nuogaliais iš lietuvių ji nėra sulaukusi. 


Lygių galimybių kontrolierė – nėra paplūdimio, nes nėra poreikio

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė mano, jog šios problemos nereikėtų sieti su lygiomis galimybėmis. „Tik kažkada labai seniai esame gavę skundų, jog Palangoje per daug moterų paplūdimių ir vyrai į savo paplūdimį turi eiti per moterų zoną. Manau, kad paplūdimiai turėtų būti atskiri moterų ir vyrų, nes egzistuoja ir pirtys – moterų ir vyrų, medicininė apžiūra taip pat neatliekama bendrai. Tai – zona, kurioje žmogus nori išsirengti prie savo lyties asmenų. Tačiau jei nėra vyrų paplūdimio – greičiausiai nėra tokio poreikio. Reikėtų tuomet atlikti poreikio analizę, nes jei atidarys paplūdimį, nubrėš ribas ir jis stovės tuščias – bus priimtas neprotingas sprendimas“.