Saulėtomis dienomis ligoninėse sulaukiama itin daug vabzdžių sugeltų pacientų. Vienus jų čia atveja alerginės reakcijos, o kitus – nepagrįsta baimė.

Pagal statistiką Lietuvoje dėl vabzdžio įgėlimo sukelto anafilaksinio šoko per metus miršta vienas ar du žmonės, rašo „Klaipėda“.

Vaikų ligų gydytoja alergologė Indrė Būtienė sako, kad alergines reakcijas dažniausiai sukelia bitės, širšės ir vapsvos. Normalu, kai įgėlus vabzdžiui toji vieta patinsta, parausta, skauda ir niežti. Nors daugelis žmonių šiuos požymius traktuoja kaip alergiją, bet taip nėra.

Tačiau po įgėlimo gali pasireikšti ir reakcija, kai patinimas bei paraudimas išplinta 10 cm skersmeniu. Jei žmogus dar jaučia ir bendrą silpnumą, jam sukasi galva, gydytoja patarė susirūpinti bei kreiptis į medikus. Anot jos, bet tokia ūmi reakcija gali užklupti ir žmogų, niekada iki tol nesusidūrusį su alergija.

Pavojingiausios įgėlimo vietos – galvos ir kaklo sritys. Pradėjus tinti lūpoms, gerkloms, liežuviui žmogus gali tiesiog uždusti.

Vabzdžius pritraukia kosmetika, kvepalai, gėlėti drabužiai. Tad alergiškiems žmonėms patariama vengti tokios aprangos, nesikvepinti.

Pasak I.Būtienės, apie bičių įgėlimus žino daugelis, tačiau rečiau kalbama apie alergiją uodams. Kai sukandžioja daugiau uodų, net pasireiškia toksinės reakcijos: šaltkrėtis, niežulys ir bloga savijauta. Gydytojai teko gydyti uodams alergišką šeimą. Kai dukrai įgėlė uodas, mama skubėjo ją gelbėti. Tačiau pati vos pasiekė ligoninę, nes taip pat buvo sugelta uodo, rašo „Klaipėda“.