Lietuviai parduotuvėse mielai perka egzotiškas žuvis - dažnai tokias, kurių valgyti nerekomenduoja gamtosaugininkai, nes jos gaudomos per gausiai arba gali būti užaugintos naudojant chemikalus bei antibiotikus.

Dėl nuolat augančio poreikio ir intensyvios žūklės jau sumažėję populiarių žuvų ištekliai ir toliau nepaliaujamai senka. Kaip vieną iš išeičių gamtosaugininkai siūlo pirkti ne visų pamėgtas, gerai žinomas žuvis, bet rinktis įvairesnes. Pasidomėjus, kokios žuvų rūšys yra labiausiai perkamos Lietuvoje, paaiškėjo, kad populiariausiomis išlieka atlantinės lašišos, kurių ištekliai šiuo metu yra kritinės būklės.

Lietuvoje labiausiai perkamos žuvys:

Pagal gautus prekybininkų duomenis, sudarėme pirkėjų geidžiamiausių žuvų sąrašą. Jame nurodytos žuvys surikiuotos pradedant nuo populiariausios.

Atlantinės lašišos – pirmą vietą pagal perkamumą užimanti žuvis. Šiaurės Rytų Atlante šių žuvų ištekliai negausūs ir yra smarkiai pergaudyti, todėl svarbu mažinti jų žvejybą. Taip pat derėtų pagalvoti prieš renkantis ūkiuose užaugintas lašišas, nes jos šeriamos pašarais, kurių gamybai naudojamos laisvėje pagautos žuvys.

Mažaakių pangasijų filė – tik maža dalis šių žuvų yra sugaunama laisvėje, o jų išteklių būklė nėra tiksliai įvertinta. Manoma, kad pangasijų nėra daug, todėl jas gaudyti reikia atsakingai. Stenkitės vengti pirkti Azijos ūkiuose užaugintas ar laisvėje pagautas pangasijas. Rytų Azijos žuvininkystės ūkiai menkai prižiūrimi, todėl dėl juose naudojamų chemikalų ir per didelio žuvų skaičiaus teršiami vandenys.

Tilapijų filė – trečia pagal populiarumą žuvis pasaulyje. Tilapijoms priskiriama apie 100 rūšių. Šios žuvys yra visaėdės ir pasižymi greitu augimu, todėl beveik visos parduodamos tilapijos užauginamos ūkiuose. Dėl tinkamų sąlygų tilapijos auginamos Afrikos ir Azijos ūkiuose, kuriuose, siekiant pelno, naudojami augimą skatinantys chemikalai ir antibiotikai. Nerekomenduojama pirkti šias žuvis – daugelis žuvininkystės ūkių kaip reproduktorius naudoja laisvėje sugautas jaunas tilapijas.

Amerikinis polakas (ledjūrio menkė) – šiauriniuose vandenyse paplitusi menkių rūšis. Šių žuvų ištekliams pavojus negresia, todėl amerikini polaką galite rinktis nedvejodami, tačiau pirkdami nepamirškite rinktis didesnes žuvis.

Juodadėmės menkės – šių žuvų ištekliai atsistatė ir manoma, kad situacija yra stabili. Į Lietuvą dažniausiai atvežamos Šiaurės jūroje sugautos juodadėmės menkės, kurioje pirmą kartą išneršia sulaukusios 4 metų, todėl būtina rinktis žuvis, kurios yra bent 35 cm ilgio.

Strimelės ir silkė – šių žuvų ištekliai stabilūs, todėl galite rinktis ją kuo dažniau. Baltijos silkės (strimelės) vakarų Baltijoje yra pergaudytos, tačiau šiuo metu mažinamos jų kvotos. Silkės dažnai vartojamos kaip pašarai fermose auginamiems gyvūnams, todėl valgydami jas prisidedate prie išteklių naudojimo efektyvumo.

Jūrinės plekšnės – Lietuvos teritorijoje jų pagaunama labai mažai. Šiuo metu iki 200 metrų gylio gyvenančių plekšnių ištekliai atsistato, tačiau jų žvejybai vis dar taikomas tralavimas, kurio metu pažeidžiamas jūros dugnas ir sugaunama nemaža priegauda. Stenkitės pirkti bent 30 cm ilgio žuvis ir venkite vartoti traluojant sugautas jūrines plekšnes.

Atlanto ir Baltijos menkės – viena svarbiausių komercinių žuvų tiek Lietuvoje, tiek kitose Europos šalyse. Atlantinės menkės dėl daug metų trukusios intensyvios žvejybos smarkiai pergaudytos, todėl vartokite jas kaip įmanoma rečiau. Jas galite pakeisti Baltijoje sugaunamomis menkėmis – rinkitės rytinėje jūros dalyje sugautas žuvis, nes Vakaruose jų ištekliai sumažėję.

Upinės lydekos ir paprastieji karšiai – rekomenduojama rinktis šias Lietuvos vidaus vandenyse gausiai paplitusias žuvis. Venkite pirkti tik trumpesnes kaip 40 cm ilgio lydekas.

Stenkitės rinktis ir vartoti kuo daugiau žemesnei mitybos grandinei priklausančių žuvų rūšių (pavyzdžiui, šprotus, sardines). Šiuo metu pasaulyje smarkiai padaugėjo žoliaėdžių žuvų, o plėšrūnių dėl intensyvios žvejybos sumažėjo. Valgydami smulkias žuvis skatinsite intensyvesnę jų žvejybą, tokiu būdu prisidėsite prie pusiausvyros skirtinguose mitybos lygmenyse pasaulio vandenyse subalansavimo.

Jei pardavėjai nesuteikia jums pakankamai informacijos, rinkitės specialų ženklinimą turinčius žuvies ir jūros produktus. Vienas iš patikimiausių ženklinimų yra MSC (Marine Stewardship Council). Tokį ženklinimą turintys gaminiai užtikrina, kad gaudant žuvis ar jūros gėrybes nesukelta grėsmė gamtai bei populiacijoms.