Artėjant vasarai, mėgstantys ekologinį turizmą ir mylintys Lietuvos gamtą, kviečiami keliauti po Lietuvos saugomas teritorijas – nacionalinius ir regioninius parkus bei dalyvauti konkurse „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“.

Lankytinų vietų sąraše - naujai įrengtos ir pažintiniam turizmui pritaikytos vietos, populiarūs gamtiniai maršrutai. Tačiau keliautojų laukia ir dar nematytos vietos, atsiveriančios nuostabios kraštovaizdžio panoramos, unikalūs atradimai gamtoje. Projektas skiriamas Lietuvos nacionalinių parkų 20-mečiui.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) direktorės Rūtos Baškytės, jau ne vienerius metus Lietuvos saugomose teritorijose yra kuriama infrastruktūra, sudaranti galimybes keliautojams susipažinti su mūsų krašto įdomiais gamtos paveldo objektais, unikaliu kraštovaizdžiu, gausia biologine įvairove.

Žmogui svarbu žinoti, kokią vertybę jis mato, kodėl ji yra saugoma, kuo ji išskirtinė. Keliautojui svarbu sudaryti galimybę ne tik pasižvalgyti nuo piliakalnių ar apžvalgos bokštų, bet ir turėti, kur atsisėsti, pailsėti.

Daugelyje pasaulio valstybių populiarėja ekologinis turizmas. Jis labiausiai sietinas su saugomomis teritorijomis – nacionaliniais ir regioniniais parkais. Būtent čia lankytojas gali kvėpuoti švariu oru, mėgautis ramybe, pamatyti gamtos ir kultūros vertybes.

VSTT kartu su žurnalu „Kelionės ir pramogos“ šiais metais organizuoja konkursą „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“, raginantį pažintį gimtąjį kraštą ir gamtą, gražiausias lankytinas vietoves Lietuvos saugomose teritorijose. Konkursas vyks visą vasarą ir tęsis iki spalio 31 dienos.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti 35 saugomas teritorijas (5 nacionalinius ir 30 regioninių parkų), kuriose keliautojams reikės fotoaparatu užfiksuoti net 50 įdomių gamtos bei kultūros paveldo objektų, unikalių vietovių.

Kokias vietas siūlo aplankyti konkurso organizatoriai?. Tai už ES lėšas naujai pritaikytas lankymui Aukštaitijoje esantis Ladakalnis, nuo kurio matosi septyni ežerai. Tai unikalus gamtos paminklas Panemunių regioniniame parke - Veliuonos piliakalnis, šalia kurio įrengta nauja turizmo infrastruktūra. Ką tik įrengtas pėsčiųjų gamtos takas Arlaviškių kadagyne Kauno marių regioniniame parke. Neišsenkantis šaltinis „Lino verdenė“ Sirvėtos regioniniame parke. Medžiai senoliai – Raganų eglė Rambyno regioniniame parke ir Penkiolikakamienė liepa Ventos regioniniame parke... Ir dar daug kitų įdomių gamtos ir kultūros paveldo vietų saugomose teritorijose.

Kuo daugiau lankytinų objektų keliautojai konkurso metu aplankys, tuo daugiau taškų gaus. Maksimalus taškų skaičius – 500 (aplankius kiekvieną objektą, lankytojai gauna 10 taškų; iš viso – 50 lankytinų vietų).

Konkurso laimėtojais taps tie, kurie surinks 300 taškų, t.y. aplankys ir nusifotografuos nurodytose vietose prie 30 objektų. Metų pabaigoje konkurso laimėtojai bus pakviesti į šventę, kurioje bus apdovanoti diplomais. Aplankiusieji daugiausiai lankytinų objektų ir surinkę daugiausiai taškų, bus apdovanoti išskirtiniais prizais.

Kiekvienas dalyvis (ar grupė) registruojasi ČIA ir talpina nuotrauką, kuri byloja apie aplankytą objektą. Daugiau informacijos, kaip dalyvauti konkurse, rasite interneto svetainėje ČIA.