Klaipėdos veterinarai vos spėja iš mirties gniaužtų vaduoti erkių platinamomis ligomis užsikrėtusius šunis. Šiemet nuo šių kraujasiurbių parazitų nugaišo jau nemažai keturkojų.

Pastarosiomis savaitėmis į Klaipėdoje esančias veterinarijos klinikas plūsta uostamiesčio gyventojai, kurių šunys sunegalavo dėl įsisiurbusių erkių.

"Kone kasdien sulaukiame erkių platinama itin pavojinga liga – babezioze – užsikrėtusių gyvūnų. Šiemet nuo šios ligos Klaipėdoje jau krito keliasdešimt šunų", – teigė veterinaras Julius Macijauskas.

Pasak jo, panaši situacija buvo ir pernai, nes erkių, platinančių šią ligą, vis daugėja.

Veterinaras paaiškino, jog ligą platinantys kraujasiurbiai gyvūną užkrečia pirmuonimi, kuris gyvuodamas kraujyje ardo eritrocitus. Laiku neatkreipus dėmesio, kad gyvūnas serga, suyra jo kepenys ir jis nugaišta. Tad, anot J.Macijausko, pastebėjus, jog gyvūnas po erkės įsisiurbimo tapo vangus, neėda ar kitaip sunegalavo, būtina kuo skubiau kreiptis į veterinarijos gydytojus.

"Laiku nustačius ligą, gyvūną galima sėkmingai išgydyti, tačiau nemažai žmonių, kai suserga jų augintinis, mano, jog tai laikina ir neskuba pas veterinarus. Taip jie rizikuoja keturkojų netekti", – patikino J.Macijauskas.

Pašnekovo teigimu, erkės aktyviausios pavasarį ir rudenį, tad keturkojų augintojai dabar turėtų būti itin akyli. Po kiekvieno pasivaikščiojimo gyvūnus būtina itin kruopščiai apžiūrėti, o pastebėjus įsisiurbusią erkę – ją kuo greičiau ištraukti.

Ši erkių platinama liga žmonėms pavojaus nekelia.