Ką suteikia vitaminas A?

Pasirodo, tiek pieno produktai, tiek morkos – labai svarbūs žmogaus odai. Dar Hipokrato laikais morkos buvo laikomos vaistu nuo visų ligų, jaunystės eliksyru.

„Morkose gausu vitamino A, kuris skatina augimą, būtinas matymui tamsoje, sumažina odos ragėjimą, sausumą. Taip pat šis vitaminas naudingas didinant atsparumą infekcijai. Per daug prisivalgius žalių morkų, oda gali pagelsti. Tai ženklas, kad organizmas gauna per daug vitamino A. Nustojus valgyti morkas, pageltimas praeina“, - GRYNAS.lt teigė dermatologė Gerimanta Balevičienė.

Morkų dieta laikoma viena iš sveikiausių dietų rūšių. Ji ne tik mažina kilogramus, bet ir raukšles. Visai tai vyksta dėl karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Tačiau reikia nepamiršti, kad organizmas daug geriau pasisavins šį elementą, jeigu jį vartosime kartu su riebalais.

Pienas ne tik mažiems, bet ir dideliems

Vitaminą A galima rasti ne tik morkose, bet ir cukinijose, kepenyse, kiaušiniuose, svieste ar net pieno produktuose. G. Balevičienė teigia, kad pienas yra naturalus bei pilnavertis maisto produktas. Sausai odai jis suteikia šviežumo, o riebią – valo.

„Jame gausu baltymų, riebalų, vitaminų, druskų. Piene yra daug kalcio, vitamino A, kuris būtinas vaiko kaulų augimui ir tvirtėjimui. Pakankamas šių medžiagų kiekis būtinas ir suaugusiems žmonėms, ypač vartojantiems vaistus, kurie mažina kalcio kiekį, ar esant osteoporozei“, - pasakoja dermatologė.

Dermatologės teigimu, dalis žmonių neturi fermento, virškinančio pieną. Dėl to jie nejaučia pieno produktų, išskyrus sviesto ir olandiško sūrio, skonio, jų nemėgsta ir nevalgo. Ne tik pienas, bet ir jautienos produktai gali tapti alergenu, tačiau taip nutinka retai.

Nors vitaminas A, gausiai randamas morkose, pagražina odos atspalvį, dermatologė paneigia mitą, kad morkų valgymas gali patamsinti odos spalvą, o jos plovimas pienu – balinti.

Netgi atvirkščiai, pernelyg didelis kiekis suvalgytų morkų jūsų odą gali paversti tokia, lyg sirgtumėte gelta. Būtent todėl nereikėtų persistengti. Per dieną užtenka suvalgyti vos kelias morkas ar jų salotas. Pieno produktai taip pat nebalina odos, nors tuo buvo tikima jau Senovės Egipto laikais. Jie greičiau ją atvėsina bei suteikia drėgmės pojūtį.