Domėjimasis vandenynų ekologija, gebėjimas nuplaukti 200 m, pakelti 1/3 savo kūno svorio, pasiruošimas ištverti jūros ligą, dalyvauti visą parą vykstančiuose budėjimuose, padėti tvarkyti bures, vairuoti laivą, stebėti navigacines ir kitas laivo sistemas – tai dar ne pilnas reikalavimų sąrašas, kuris neišgąsdino 26-erių metų tinklaraštininkės iš Niujorko Brit Liggett bei kitų 37 merginų iš įvairių pasaulio šalių, dalyvavusių tarptautiniame konkurse, kurio tikslas buvo atrinkti savanorį ekologinių tyrimų ekspedicijai prie Čilės krantų.

Surengto konkurso dalyvės nepabūgo ir vyriškos konkurencijos, juolab, kad kandidatų vaikinų skaičius buvo mažesnis. Konkurse, kurio dalyviams reikėjo įrašyti trumpą vaizdo filmuką su prisistatymu, kodėl jis mano esąs tinkamas ekspedicijai, ryžosi dalyvauti viena lietuvė ir net penkios latvės.

B.Ligett laimėjimą šioje atrankoje nulėmė ne tik faktas, kad mergina nuo mažens plaukiojo tėčio jachta, padėjo rūpintis laivu, o jos buto Brukline sienas puošia kolekcionuojami navigaciniai žemėlapiai - rašyti, fotografuoti ir filmuoti mėgstanti mergina yra tinklaraščio apie aplinkai draugišką dizainą autorė, siekianti visuomenei parodyti tiesiogines neatsakingo elgesio su plastiku pasekmes.

Jau šį savaitgalį ji su „5gyres” tyrėjų komanda laivu „Sea Dragon“ iš Puerto Williams uosto išplaukė į 10-ies dienų ekspediciją, kurios tikslas - atlikti plastiko taršos tyrimus Beagle kanale, Čilės pietuose.

Savanorė ne tik padės laivo komandai, bet ir kasdien praneš apie ekspedicijos laivą tinklaraštyje Vacfromthesea.com.

„Vac from the Sea“ (liet. siurblys iš jūros) yra „Electrolux“ iniciatyva, kuria siekiama atkreipti dėmesį į plastiko taršos problemą pasaulio vandenynuose ir jūrose, tuo pačiu pabrėžiant, jog sausumoje perdirbto plastiko trūksta.

Laimėtojos pristatomasis filmukas:
Konkurso dalyvės iš Lietuvos filmukas: