Ji patvirtina tyrimus, jau anksčiau skelbusius, kad vadinamasis greitas maistas yra sietinas su šia liga, rašo „Discovery“.

Ispanijos mokslininkai taip pat parodė, jog kai kurie produktai, pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, turtingas sveikų omega-9 riebiųjų rūgščių, gali padėti mažinant protinių ligų riziką.

Navarros ir Las Palmas universitetų tyrėjai daugiau nei 12 tūkst. savanorių mitybą ir gyvenimo būdą stebėjo ir analizavo šešerius metus. Kai studija buvo pradėta, nė vienam iš dalyvių nebuvo diagnozuota depresija, tačiau tyrimo pabaigoje ja sirgo 657 žmonės.

„Dalyviai, vartoję daugiau maisto su transriebalais (greitame maiste ir pramoniniu būdu gaminame maiste esantis elementas), rodė iki 48 proc. padidėjusią riziką susirgti depresija, palyginti su dalyviais, kurie nevartojo šių riebalų“ – rašo studijos vadovė.

Almudena Sanchez Villegas, asocijuota prevencinės medicinos profesorė Las Palmas universitete, taip pat pastebėjo, kad kuo „daugiau suvartota transriebalų, tuo žalingesnį poveikį jie darė savanoriams“.

Mokslininkų komanda taip pat nustatė, kad žuvis ir augalinis aliejus dėl juose esančių "gerųjų" riebalų yra „siejami su žemesne depresijos rizika“.

Internetiniame žurnale „PLoS ONE“ publikuota studija buvo atlikta su Europos gyventojais, kurie vartoja gana nedaug transriebalų. Šie riebalai sudarė tik 0,4 proc. visos savanorių sunaudotos energijos. „Nepaisant to, mes pastebėjome iki beveik 50 proc. padidėjusią depresijos riziką“ – sakė tyrėjų komandos narys Miguelis Martinezas.

„Šiuo pagrindu mes darome išvadą, kad į ataskaitą turėtų atkreipti dėmesį tokios valstybės kaip JAV, kur iš šių riebalų gaunamas energijos kiekis sudaro apie 2,5 proc“, – rašoma ispanų studijoje.

Ataskaita nurodo, kad šiuo metu pasaulyje apie 150 mln. žmonių serga depresija, ir šis skaičius per pastaruosius metus tik auga. Pasak tyrimo autorių, toks augimas sietinas su „radikaliais riebalų šaltinių pokyčiais vakariečių mityboje, kur tam tikros naudingos riebalų rūšys, randamos riešutuose, daržovėse ir žuvyje, buvo pakeistos į sočiuosius ir transriebalus, randamus mėsoje, svieste ir kituose produktuose, pavyzdžiui, masiškai gaminamuose kepiniuose ir greitame maiste“.