Filmas: "Tvirtovės apgultis" ("La Citadelle Assiegee")

Metai: 2006
Žanras: dokumentinė drama
Kino studija: Weinstein Company
Trukmė: 1 val. 22 min.
Originalo kalba: prancūzų
Režisierius: Philippe'as Calderonas

Įstatymai, valdžios organai ir aiški socialinė struktūra – dažnas mano, kad tai savybės skiriančios žmogų nuo gyvūnų. Nustebsite sužinoję, kad tokiais pačiais bruožais jau prieš keliasdešimt milijonų metų pasižymėjo primityvūs vabzdžiai. Tokie bestuburiai gyvena kolonijomis ir vadovaujasi sudėtingais hierarchijos principais. Kiekvienas vabzdys vaidina savo vaidmenį lizdo gyvenime ir yra pasiruošęs padėti galvą vardan motinėlės. Lietuvoje sutinkamos bitės, vapsvos, skruzdėlės ir tolimuosiuose tropikuose gyvenantys termitai niekada nesukils prieš savo monarchą, nes gamtos sukurti įstatymai tobuli ir neginčijami.

Dokumentinėje juostoje „Tvirtovės apgultis“ pasakos motyvais pristatomas Afrikos savanoje dunksančio termityno gyvenimas.

Kiekvieną angą, vedančią į aklų termitų tvirtovę, saugo stambiomis mandibulėmis apsiginklavę kariai. Jie įleidžia tik tuos, kurie skleidžia lizdo gyventojams būdingus kvapus ir moka specialų, į sargybinio stambią galvą antenomis beldžiamą kodą.
Termitai net nenutuokia, kad sulig kiekviena diena vis arčiau jų artinasi skruzdėlių klajoklių kolonija. Skruzdėlės, nualintos sausros, negailestingai susidoroja su bet kokiu jų kelyje pasitaikiusiu padaru.

Kiekvienas termityne gyvenantis darbininkas turi savo specializaciją ir pareigas. Vieni globoja būsimas motinėles ir patinėlius, stengdamiesi užtikrinti, kad atėjus laikui jie galėtų sėkmingai ir saugiai palikti tvirtovę. Kiti aptarnauja karališkąja porą. Treti remontuoja ir stato naujas menes bei rūpinasi mitybinio grybelio auginimu.

Karališkoji pora monogamiška – visą gyvenimą praleidžia kartu. Patinėlis periodiškai apvaisina patelę ir rūpinasi jos gerove. Dėl taikaus ir sėslaus termitų gyvenimo būdo režisierius Philippe'as Calderonas šiuos vabzdžius vaizduoja kaip taikos ir gėrio Pilėnus. 

Termityno gyventojų rūpesčiai - liūtis ar netyčia ant lizdo užkritusi medžio šaka. Jie net nenutuokia, kad sulig kiekviena diena vis arčiau jų artinasi skruzdėlių klajoklių kolonija. Šie padarai - visiška priešingybė taikiems termitams. Skruzdėlės, nualintos sausros, negailestingai susidoroja su bet kokiu jų kelyje pasitaikiusiu padaru. Klajojančiai kolonijai vadovauja vieniša motinėlė, kurią ištikimai saugo ir link tikslo neša darbininkės. Pasiekusios termitų citadelę, stambios ir šarvuotos skruzdėlės įsikuria apleistame termityne tam, kad galėtų pradėti žūtbūtinį mūšį.

Filmas pelnys „Žiedų valdovo“ ir „Žvaigždžių karų“ gerbėjų simpatijas. Juostoje pateikiami dokumentiniai vabzdžių gyvenimo faktai sudomins ir prie ekrano prikaustys net pačius jauniausius gamtos mylėtojus.