Erelis žuvininkas nesikuklino – iš Zinos tvenkinio Stirbaičių kaime nugvelbė žuvį ir nuplasnojo tolyn. Šie plėšrūs paukščiai gaudo vidutinio dydžio – iki 2 kilogramų žuvis, rašė Žemaitijos nacionalinis parkas, pasidalijęs istorija.

„Žuvininko regėjimas yra gerai prisitaikęs aptikti žuvies santalkas iš oro, o kai grobis pastebimas, žuvininkas staigiai pakyla ir kojomis į priekį neria į vandenį. Žuvis jie gaudo dažnai visiškai panardindami visą kūną.

Tikroji kova vyksta po vandeniu, ypač jei nusitaikoma į didesnį grobį, sučiupta žuvis tempia erelį gilyn, jei medžioklė būna sėkminga – sučiupęs abiejų kojų nagais skraidina grobį į lizdą, kuriame jau šiuo metu patelė peri“, – sakė parko specialistai.

Erelis žuvininkas

Grynas.lt anksčiau rašė, kad erelis žuvininkas sutinkamas kone visame pasaulyje. Ši paukščių rūšis Eurazijoje išplitusi nuo Skandinavijos ir Vidurio Europos iki Ochotsko ir Geltonosios jūrų. Europa sudaro tik 14 proc. žuvininko paplitimo arealo, senajame žemyne peri apie 8 400–12 300 porų. Laisvėje gyvenančių erelių žuvininkų ilgiausia registruota gyvenimo trukmė yra 32 metai.

Į veisimosi vietas mūsų šalyje šie paukščiai sugrįžta kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Jie yra labai prieraišūs lizdavietėms, todėl dažniausiai sugrįžta į senąsias perėjimo vietas. Kiaušinius sparnuočiai deda balandžio antrąją – gegužės pirmąją dekadą, dažniausiai balandžio paskutiniąją savaitę. Jaunikliai ritasi gegužės trečiąją – birželio pirmąją dekadą. Sėkmingai perėjusi pora išaugina 1–4 ereliukus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)