Teismo nuosprendžiu patenkintas ir solidus aplinkosaugininkų pateiktas ieškinys dėl beveik šimto sumedžiotų laukinių gyvūnų.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Molėtų rajono policijos komisariato pareigūnai, o tyrimui vadovavo ir valstybinį kaltinimą teisme palaikė Utenos apylinkės prokuratūros prokuroras Gintaras Čekuolis.

Kaltinamojo pildyti medžioklės lapai sukėlė įtarimą Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Utenos valdybos Utenos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkui, prieš kelerius metus atlikusiam planinį vieno Molėtų rajono medžiotojų klubo patikrinimą. Tikrindamas medžioklės lapus, aplinkosaugininkas pamatė, kad juose galimai panaikinti įrašai.

Įtarimus sukėlę medžioklės lapai buvo perduoti ištirti Lietuvos teismo ekspertizės centrui (LTEC). Šio centro ekspertams patvirtinus, kad dokumentuose iš tiesų specialiu cheminiu trinikliu yra panaikinti įrašai, buvo atliktas ikiteisminis tyrimas dėl dokumentų klastojimo ir byla 2021 metų balandį perduota nagrinėti į Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmus.

Gražus elnias

Išnagrinėjęs bylą, teismas nustatė, kad 2014-2019 metais kaltinamojo pildytuose medžioklės lapuose specialiomis priemonėmis buvo pašalinti įrašai. Sumedžioti žvėrys iš pradžių buvo įrašomi į medžioklės lapus, kad juos būtų galima teisėtai gabenti ir išmėsinėti, o vėliau įrašai panaikinti, lyg gyvūnai iš viso nebūtų buvę sumedžioti.

LTEC specialistai nustatė, kad tokiu būdu medžioklės lapuose buvo panaikinta informacija apie 34 stirninų ir stirnų, 12 tauriųjų elnių, 1 briedžio, 11 suaugusių šernų ir 36 šernų jauniklių sumedžiojimą. Ikiteisminio tyrimu metu Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos pateikė 167 tūkst. 550 eurų dydžio ieškinį dėl laukinių gyvūnų rūšims padarytos žalos, prašydamas priteisti verslininkui jį atlyginti.

Šių metų gegužės 4 dieną Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmai verslininką pripažino kaltu dėl medžioklės lapų klastojimo ir neteisėto laukinės gyvūnijos išteklių naikinimo. Teismas kaltinamajam skyrė 90 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant 1 metams. Jam taip pat uždrausta ketverius metus medžioti. Teismas visiškai patenkino ir Aplinkos apsaugos departamento ieškinį.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)