Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus rašė, kad suopių lizde užfiksuota miškinė kiaunė.

Miškinės kiaunės dažnai apsigyvena medžių drevėse, pelėdoms skirtuose inkiluose, plėšriųjų paukščių ir voverių lizduose.

„Mūsų užfiksuotame vaizdo įraše miškinė kiaunė apsilanko paprastųjų suopių lizde ir net pasisavina paukščių sumedžiotą smulkų graužiką. Vėliau smalsus žvėrelis pastebi kamerą ir atidžiai ją apžiūri, apuosto. Kiaunė taip pat išrausia paukščių lizdą – galbūt bando išsiaiškinti, ar jis būtų tinkamas įsirengti savo guolį“, – rašoma muziejaus pranešime spaudai.

Miškinė kiaunė Stopkadras

„Paprastiesiems suopiams šis nekviestas svečias susižavėjimo nekelia – užfiksuota, kaip šeimininkai kiaunę bando išvyti iš savo lizdo. Galiausiai suopiai pasiduoda ir išskrenda ieškoti ramesnės perėjimo vietos“, – priduria specialistai.

Muziejaus Rinkinių mokslinio kuravimo skyriaus vedėjas, ornitologas Saulius Rumbutis sako, kad dirbtiniai lizdai keliami plėšriesiems paukščiams ir juodiesiems gandrams, tačiau kartais juose įsikuria ir visai kiti gyvūnai.

„Tokiuose lizduose gali įsikurti ir kiti plėšrieji paukščiai, pavyzdžiui, suopiai, vištvanagiai, pesliai ir kt. O kartais į juos atsikraustyti bando ir nepageidaujami svečiai, kaip šiuo atveju, – miškinė kiaunė. Tik tiek, kad šie gyvūnai mieliau įsikuria lizde, kuriame plėšrieji paukščiai yra perėję jau daug metų, ir lizdas yra aukštas, todėl kiaunė jame gali išsirausti guolį. Nufilmuotoje medžiagoje matome, kad lizdas yra neaukštas. Kiaunė pabandė pakilnoti šakas, bet suprato, kad guolio neišsiraus ir apleido šitą vietą“, – kalbėjo ornitologas.

Anot jo, kiaunės yra gerai medžiais laipiojantys gyvūnai. Dažnai jos įsikuria medžių drevėse, pelėdų inkiluose, o neretai pasinaudoja ir dideliais plėšriųjų paukščių lizdais. Tokie namai yra aukštai nuo žemės, taigi susilaukti jauniklių ten yra saugu.

Kiaunės minta įvairiu maistu – paukščiais, smulkiais žinduoliais, varliagyviais ir kt., o kartais nevengia atimti grobio ir iš kitų gyvūnų. Įraše matyti, kaip ji nugvelbia suopio sumedžiotą ir į lizdą atsineštą graužiką.

Vaizdai užfiksuoti Būdos-Pravieniškių miškų masyve Kaišiadorių rajone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją