Skaitytojo nufilmuotoje medžiagoje matyti daugybė rūsyje įsikūrusių neįprastos išvaizdos gyvūnų. Tai – skiauterėtieji tritonai. Jie yra įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Herpetologas Gerardas Paškevičius sako, kad skiauterėtieji tritonai yra uodeguotieji varliagyviai, jie savo išvaizda primena driežus, tačiau ir daug kuo skiriasi. Pavyzdžiui, tritonai yra kur kas lėtesni. Anot jo, skiauterėtasis tritonas yra didžiausia tritonų rūšis – suaugėliai gali siekti 16–17 cm ilgį.

Skiauterėtųjų tritonų oda karpota, ant pilvo matosi nesimetriškos dėmės. Pagal šias dėmes juos lengva atskirti nuo paprastųjų tritonų, kurių pilvinės dėmės simetriškos.

Radus tritonus rūsyje ar kitoje vietoje, iš kur jie negali išlipti, reikia nunešti prie vandens telkinio. Tai geriau daryti sutemus, kad paukščiai jų nesugaudytų. Į patį vandenį pašnekovas siūlo gyvūnų nepaleisti, geriau palikti prie vandens radus kokį nuvirtusį medį ar šakų krūvą. Gyvūnai patys pasirinks kur jiems geriau.

Šiuos gyvūnus pamatę gyventojai prašomi duomenis apie radimvietę suvesti į Saugomų rūšių informacinę sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)