Ji įregistravo tai numatančias Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas.

Jeigu Seimas pritartų, būtų draudžiama veisti, parduoti ir eksponuoti „gyvūnus augintinius, kuriems atliktos veterinarinės procedūros, siekiant pakeisti gyvūnų išvaizdą ar gyvūnų fiziologines funkcijas (ausų, barzdelių, skiauterių, snapų, uodegų trumpinimas, balso stygų, ragų, nagų, sparnų, kanopų ir ilčių pažeidimas ar pašalinimas, plunksnų išpešimas ar pašalinimas kitu būdu ir kt.), pažeidžiant gyvūnų kūno dalių, minkštųjų audinių ar kaulų struktūrą, išskyrus gyvūnų kastravimą ir kitus teisės aktuose numatytus atvejus arba veterinarines procedūras, atliekamas veterinarijos gydytojo sprendimu dėl gyvūno sveikatos.“

Pasak Seimo narės I. Pakarklytės, draudimas augintiniams karpyti ausis ir uodegas Lietuvoje galioja nuo 2004 metų. Nepaisant to, gyvūnų gerovės organizacijos pastebi atvejus, kai augintiniai karpytomis ausimis ar uodegomis yra veisiami, pardavinėjami, demonstruojami parodose.

„Todėl siūlau uždrausti šias veiklas su gyvūnais, kuriems yra atliktos Lietuvoje draudžiamos veterinarinės procedūros. Taip sumažinsime veisėjų, pardavėjų ir šeimininkų paskatas žiauriai elgtis su gyvūnais karpant jiems galūnes“, – teigia Seimo narė I. Pakarklytė.

Anot Seimo narės, įstatymo projektas yra reikalingas siekiant patobulinti draudimo gyvūnams augintiniams karpyti galūnes įgyvendinimą. I.Pakarklytės teigimu, šio draudimo kontrolė yra itin sudėtinga, nes už jo pažeidimą bausti galima tik tuo atveju, kai institucijos gali įrodyti, kad asmuo atliko nelegalią veterinarinę procedūrą.

„Tai įrodyti paprastai galima tik užfiksavus pažeidimo momentą, nes pats faktas, kad gyvūnui buvo karpytos galūnės, nėra pakankamas – tokių gyvūnų laikytojai ginasi, kad gyvūną jau tokį pirko ar atsivežė iš trečiųjų šalių, kur tokios procedūros yra galimos. Nėra logiška, kad valstybė draudžia atlikti tam tikras procedūras augintiniams, tačiau leidžia tokiais gyvūnais prekiauti, juos veisti ar rodyti parodose. Kadangi sutariame, kad toks elgesys augintinių atžvilgiu yra neleistinas, turime užtikrinti, kad joks asmuo negalėtų iš to gauti naudos“, – sako Laisvės frakcijos narė I. Pakarklytė.

Parlamentarė siūlo, kad įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo 2024 metų sausio 1 d.

I.Pakarklytės inicijuotas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisas kartu su ja teikia įvairioms frakcijos atstovaujantys Seimo nariai Marius Matijošaitis, Asta Kubilienė, Andrius Kupčinskas, Morgana Danielė, Tomas Vytautas Raskevičius, Monika Ošmianskienė, Mindaugas Puidokas, Eugenijus Sabutis, Andrius Vyšniauskas, Orinta Leiputė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją