Pražydusi agava – viena didžiausių kaktusyno gyventojų. Tikslus jos amžius nėra žinomas – bet tikrai gerokai daugiau kaip dvi dešimtys metų. Agave mitis natūraliai auga Meksikoje. Gamtoje ji paprastai pražysta nesulaukusi net dešimties metų, būdama perpus mažesnė ir žiedynkotis būna kur kas trumpesni. Oranžerijoje auginamas augalas, matyt, iš paskutiniųjų stiepėsi į skurdžią lietuviškos žiemos šviesą, o atsimušęs į oranžerijos stiklines lubas, dar kurį laiką augino žiedynkotį horizontalia kryptimi, atsargiai laikydamasi atstumo nuo šalto stiklo.

Oranžerijoje pražydo ypač retai savo žiedais nustebinanti Agave mitis VDU Botanikos sodo nuotr.

„Visus šiuos mėnesius smalsiai stebėjome, kaip seksis mūsų agavai išleisti savo gyvenimo žiedą – juk visos agavos auga labai lėtai ir žydi tik kartą gyvenime, dažniausiai sulaukusios 10-25 metų, o kartais ir beveik šimtmečio, todėl Amerikoje įvairų rūšių agavos buvo pradėtos vadinti „šimtmečio augalais“ – toks retas yra jų žydėjimas ir tiek ilgai užtrunka sulaukti išsiskleidžiant įspūdingo žiedyno.

Stengdamiesi suteikti žydėti susiruošusiais agavai erdvės, įkasėme augalą giliau į žemę ir pakreipėme šiek tiek įstrižai – tačiau milžinė vis tiek išstypo daugiau kaip 4,5 m ir, panašu, turėdama kur, būtų augusi dar aukščiau,“ – pasakoja VDU Botanikos sodo oranžerijos kuratorė Renata Čanovienė.

Dauguma agavų yra kilusios iš Meksikos, kai kurios natūraliai auga JAV, Centrinėje bei Pietų Amerikoje. Žinoma daugiau nei 200 agavų rūšių.

Šiemet šimto metų jubiliejų švenčiančio VDU Botanikos sodo oranžerijoje auginamos 27 rūšių agavos. Pasak oranžerijos specialistų, agavų priežiūra nėra sudėtinga: joms tereikia saulėtos vietos, gero drenažo ir saikingo laistymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją