Gražina Grikpėdžiuose (Šiaulių apskritis) išvydo nepaprastą reiškinį – atrodė, kad debesyse pasirodė vaivorykštė.

Tai yra vadinamieji vaivorykštiniai debesys. Oficialus reiškinio pavadinimas yra debesų irizacija.

„Meteo.lt“ specialistai šį reiškinį jau yra paaiškinę anksčiau: „Irizacija yra spalvingas optinis reiškinys, kuris atsiranda debesyse, kai Saulė (arba Mėnulis) yra visai šalia (nuotraukoje Saulė yra už kito debesies). Spalvos primena tas, kurios matomos muilo burbuluose arba patekus naftos produktams ant vandens paviršiaus. Šis reiškinys dažniausiai stebimas altocumulus (aukštieji kamuoliniai), cirrocumulus (plunksniniai kamuoliniai), lenticularis (lęšiškieji) ir cirrus (plunksniniai) debesyse.

Kai kurie debesų irizaciją kartais pavadina perlamutriniais debesimis, tačiau pastarieji įprastai pasirodo žiemą saulėlydžio metu ir susidaro gerokai šiauriau nei yra Lietuva. Šiems debesims susiformuoti reikalinga labai žema (-78 °C ir žemesnė) oro temperatūra stratosferoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją