Šis paukštis yra naujausias iš seniai mirusių gyvūnų, kuriuos mokslininkai nori prikelti naujam gyvenimui. Anksčiau startuolis yra sakęs, kad planuoja atkurti Tasmanijos vilką ir vilninį mamutą, rašo sciencealert.

Iki šių paukščių atgaivinimo dar reikia daug nuveikti, tačiau mokslininkai nusiteikę ryžtingai. Kadangi jie negali atkurti gyvybės nuo nulio, todėl jiems teks sugalvoti būdą, kaip į gyvo gyvūno embrioną įterpti dodo būdingus genus.

Kitas žingsnis – palyginti šią genetinę informaciją su artimų giminingų paukščių, pavyzdžiui, Nikobaro ir išnykusių milžiniškų neskraidančių Rodrigeso pasjanso balandžių genais, ir išsiaiškinti mutacijas, CNN sakė Beth Shapiro, pagrindinė projekto genetikė.

Ji sako, kad galutinis planas būtų vėl įveisti šiuos paukščius Mauricijuje, kur jie gyveno prieš tai, kai juos išnaikino žmonės. Būtent atplaukę jūreiviai, kurie mokėjo medžioti, pasmerkė šiuos žmonių nebijančius ir ne itin vikrius paukščius išnykimui.

Aprašytu būdu sukurtas paukštis būtų hibridas, panašus į savo protėvį.

Dodo paukštis

Šis planas yra „labai, labai sudėtingas“, „The Guardian“ sakė Europos molekulinės biologijos laboratorijos direktoriaus pavaduotojas Ewanas Birney.

Vis dėlto bendrovė projektui pritraukė dar 150 mln. dolerių, o skaičiuojant iš viso nuo 2021 m. – 225 mln. dolerių.

Vis dėlto yra ir iššūkių. Mąstant apie rūšies sukūrimą, siekiant ją paleisti į laisvę, kyla akivaizdžių etinių klausimų, sakė E. Birney.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)