„Kaip ir kasmet, Masčio ežerui pasidengus ledu ir storu sniego sluoksniu, žmonės ima nerimauti, ar čia likusioms gulbėms saugu. Padėti paukščiams (ne vien gulbėms) tikrai galime, bet svarbu žinoti kaip“, – sako Telšių aplinkos apsaugos inspekcijos vyr. specialistas Andrius Jankauskas. 

  • Jei pastebėjote lede įšalusį paukštį, pirmiausia pabaidykite (tarkim, galima mesti akmenuką), kad sužinotumėte, ar jis tikrai įšalęs.
  • Ledo sukaustyti paukščiai visaip bando ištrūkti arba nepajuda iš vietos bent dieną. 
  • Lietuvoje žiemojantiems paukščiams, temperatūrai nukritus žemiau –10 °C, gali prireikti užuovėjos. Apsisaugoti nuo šalčio maži paukšteliai gali inkiluose.  
  • Kai paukščiams sunku patiems susirasti maisto, galima juos pamaitinti nedideliais kiekiais ir toliau nuo gyvenamųjų zonų.  
  • Tinka kviečių grūdai, salotų lapai, šaldyti arba džiovinti kukurūzai, šaldyti žirneliai, tarkuotos morkos, bulvės.  
  • Nelesinkite miltiniais gaminiais (pvz., duona, batonu).
  • Maisto atliekomis maitinti paukščius griežtai draudžiama.    


 „Šiltuoju metų laiku vandens paukščių nelesinkite ir paaiškinkite vaikams, kad tai ne pramoga. Gulbės ir kiti vandens paukščiai, maitinami per visą vasarą ir rudenį, nebejaučia natūralaus poreikio artėjant šalčiams išskristi. Taigi žiemoti mūsų šalyje paukščiai labai dažnai lieka būtent dėl žmonių kaltės“, – pabrėžia A. Jankauskas.

Primename, kad apie visus aplinkos apsaugos pažeidimus galite pranešti telefonu 112.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją