Vilniaus miesto savivaldybė įspėja privačių sklypų savininkus ir nuomininkus, kad negavus Savivaldybės leidimo medžių negalima kirsti ir savo sklype. Už padarytą žalą sostinės gamtai pažeidėjui gali tekti sumokėti ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.

„Tai neįtikėtinai įžūlus nusikaltimas gamtai. Tikėtasi, kad niekas nepastebės, todėl pjauta savaitgalį. Medis greitai pašalintas ir net kelmas išfrezuotas“, – apžiūrėjęs įvykio vietą kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrio vyriausiasis specialistas Algimantas Urbonas.

Nustatyta žala siekia 62,7 tūkst. eurų, kurią turės atlyginti sklypo nuomotojas. Žala skaičiuojama pagal patvirtintą metodiką atsižvelgiant į augalo dydį, jo augimo vietą, rūšį, padarytus pažeidimus ir kiek kainuotų atsodinti panašios vertės medį ar medžius.

Vilniaus miesto savivaldybė dėkoja neabejingiems gyventojams, kurie operatyviai pranešė apie nelegaliai kertamą medį, ir primena, kad saugotini medžiai mieste yra inventorizuoti. Jei medis nukertamas be leidimo, tai įrodyti nėra sudėtinga.

Privačių sklypų savininkai ar valstybinės žemės nuomotojai privalo prižiūrėti ir rūpintis jų teritorijoje augančiais medžiais. Kirsti storesnius nei 20 cm diametro medžius galima tik gavus leidimą, o dėl jaunesnių medžių kirtimo prašoma informuoti Vilniaus miesto savivaldybę el. paštu savivaldybe@vilnius.lt.

Nukirstas medis kompensuojamas atsodinant tiek naujų medelių, kad jų kamienų diametrų suma nebūtų mažesnė nei nukirsto medžio.