Vagiliauti tikrai mėgsta

„Norėčiau paklausti, kaip elgtis. Šarkos dar pavasarį susisuko netoliese krūmuose lizdą. Žinoma, sėkmingai išsiperėjo tris ar keturis šarkiukus. Na ir prasidėjo! Kregždžių lizdus taip nusiaubė, kad negalėjo net kregždžiukų išperėti. Kur buvę, kur nebuvę, vis į tvartą, vis prie tų lizdelių lindo. O dabar, žiemą, iš lesyklos viską vagia, pradedant lašiniais ir baigiant kačių ėdalu. Net šunio dubenėlio turinį tikrina. Patarkite, kaip elgtis su tim vagilėm“, – rašė Janina.

Ornitologas, „Pažinkime paukščius drauge“ edukacijų kūrėjas Gediminas Petkus sako, kad šarkos yra varninių šeimos paukščiai, kurie gyvena žmogaus aplinkoje: gyvenvietėse, miestuose, mėgsta įsikurti prie upių pakrančių, kur auga medžiai ir karklai. Anot jo, posakio „šarka – vagilė“ paukštis nusipelnė ne veltui.

Gediminas Petkus

„Šarkos mėgsta aplankyti kitų paukščių (strazdų, kikilių, kt.) lizdus ir plėšikauti. Todėl, kad šarka gali terorizuoti kregždes, ne naujiena. Kaip ir pilkosios varnos, jos nevengia skristi į kitų paukščių lizdus ir maitintis jų kiaušiniais“, – pasakoja ornitologas.

Jis priduria, kad tai įdomūs paukščiai. Jų pačių lizdai rutuliški, turi dvi landas. Juose galima rasti įvairiausių blizgučių, vielučių, kitų blizgių šiukšlelių.

G. Petkus pasakoja, kad miestuose šarkų daug nėra. Jos gana atsargūs paukščiai.
„Vokietijoje keliaujant teko matyti šarkų, ten jos atrodo drąsesnės. Lietuvoje jos labiau baikščios. Daug triukšmauja, jei pamato žmogų, ar plėšrūną. Maitinasi uogomis, lervomis, apsilanko sąvartynuose. Tai yra intelektualus paukštis. Eksperimentai parodė, kad šarkos geba atpažinti save veidrodyje“, – apie šių sparnuočių ypatybes pasakoja ornitologas.

Su draugija teks susitaikyti

Paklaustas, ką šiuo atveju daryti su iš lesyklų vagiančiomis šarkomis, G. Petkus pabrėžia, kad paukščių lizdų naikinti negalima – juos saugo įstatymai.

Šarka žiemą

Jis mano, kad šarkų draugijoje įsikurs mažiau paukščių, nes jie tokių kaimynių privengia. Tačiau daug padaryti čia nepavyks.

„Žmogui reikia susitaikyti, kad jos ten gyvena. Tokį išvaizdų paukštį turėti savo aplinkoje irgi įdomu. Nieko čia labai nepadarysi. Šiuo atžvilgiu, kitos paukščių rūšys nėra kažkuo svarbesnės nei šarkos. Kregždės nėra ypač retos, nėra saugomos. Lieka susitaikyti“, – tikina pašnekovas.

Jis siūlo lesyklėlę aptverti tinkleliu, kurio akelių plotis ir aukštis būtų 5 cm ir 5 cm. Pro jas pralįs mažesni paukščiukai, tačiau šarkos netilps, taigi sulesti palikto lesalo negalės. Taip pat į lesyklėlę nepateks kėkštai, kuosos, pilkosios varos. Tokių tinklelių, sako jis, galima įsigyti statybinių prekių parduotuvėse.

Dėl to, kad jos aplanko lauke gyvenančių gyvūnų maisto vietas, taip pat stebėtis nereikėtų. Taip elgiasi daugelis paukščių. Dėl to kažkokių ypatingų apsisaugojimo priemonių taip pat nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)