1. Bandė uždrausti sniegą

Niujorko valstija Sirakūzai iš tiesų bandė uždrausti sniegą. Nors tai vienas daugiausiai sniego sulaukiančių didmiesčių, 1992 metais miesto bendroji taryba priėmė potvarkį, kad bet koks papildomas sniegas iki Kalėdų vakaro yra neteisėtas.

Sniegas Shutterstock

2. Galima rasti dvi vienodas snaiges

Snaigės yra įvairiausių formų ir net atspalvių, tačiau dažnai manoma, kad dviejų vienodų snaigių nėra. Tačiau 1988 metais vienas mokslininkas rado du vienodus sniego kristalus. Jie atsirado per audrą Viskonsine.

3. Sniegas nėra baltas

Sniegas, kaip ir ledo dalelės, iš kurių jis sudarytas, iš tikrųjų nėra baltas, jis yra bespalvis, kitaip tariant, permatomas. Tai reiškia, kad šviesa pro jį lengvai nepraeina, o atsispindi. Būtent šviesa, atsispindėjusi nuo briaunoto snaigės paviršiaus, sukuria jos baltą spalvą.

Snaigė

Bet kodėl balta? Objektus matome spalvotus todėl, kad kai kurios šviesos bangos sugeriamas, o kitos atspindimos (atminkite, kad šviesa yra spalvų spektras). Objektas įgauna tokią spalvą, kokią atspindi šviesa. Pavyzdžiui, dangus yra mėlynas, nes atspindimos mėlynos spalvos bangos, o kitos spalvos yra sugertos. Kadangi sniegas sudarytas iš daugybės smulkių paviršių, į jį patekusi šviesa yra išsklaidoma įvairiomis kryptimis ir, atsispindėdama nuo vieno paviršiaus prie kito, iš tikrųjų atsispindi. Tai reiškia, kad nė vienas bangos ilgis nėra sugeriamas ar atspindimas vienodai, todėl balta šviesa atsispindi kaip balta spalva.

4. Gali atrodyti ir visai ne baltas

Nors jau išsiaiškinome, kad sniegas yra permatomas, o jį matome kaip baltą, tačiau yra buvę atvejų, kada sniegas buvo ir visai kitos spalvos.

Gilus sniegas dažnai gali atrodyti mėlynas. Taip yra todėl, kad sniego sluoksniai gali sukurti šviesos filtrą, dėl kurio sugeriama daugiau raudonos šviesos nei mėlynos. Dėl to gilus sniegas atrodo mėlynas – pagalvokite, kaip jūsų sniego pėdsakai atrodo, palyginti su aplinkiniu kraštovaizdžiu.

Barsuko pėdsakai

Kartais sniegas taip pat gali atrodyti rausvas. Aukštikalnių vietovėse ir poliarinių regionų pakrantėse esančiame sniege yra kriofilinių gėlo vandens dumblių, kurie turi raudono pigmento, nuspalvinančio aplinkinį sniegą.

5. Jungtinėse Amerikos valstijose iškrenta vienas septilijonas ledo kristalų

Kiekvieną žiemą JAV iškrenta vienas septilijonas ledo kristalų, t. y. tiek: 1,000,000,000,000,000,000,000,000.

6. Sniego išorėje gali būti 100 laipsnių šalčiau nei viduje

Sniegas pasižymi labai gera šilumos izoliacija. Šviežią, suspaustą sniegą sudaro apie 90-95 proc. „įkalinto“ oro, tai reiškia, kad jis negali judėti ir perduoti šilumos. Štai todėl kai kurie gyvūnai miega po sniegu arba jame išsikasę gilius urvus.

Stirnos

7. Pasnigus tikrai tampa tyliau

Šviežiai iškritęs sniegas sugeria garso bangas, todėl po pūgos viskas atrodo tyliau ir ramiau. Tačiau jei sniegas ištirpsta ir vėl užšąla, ledas gali atspindėti garso bangas, todėl garsas sklinda toliau ir aiškiau.

8. Sniegui įvardyti – šimtai skirtingų žodžių

Dažnai teigiama, kad inuitai turi 50 žodžių sniegui pavadinti – šis faktas buvo diskredituotas kaip gryna spekuliacija, o paskui patvirtintas kaip apytikriai tikslus. Nesvarbu, kiek jie iš tikrųjų turi žodžių, jie nublanksta, palyginti su škotais. Glazgo universiteto mokslininkai teigia, kad škotų kalboje yra 421 terminas, susijęs su baltuoju sniegu, įskaitant „skelf“ (didelė snaigė), „spitters“ (maži sniego lašai) ir „unbrak“ (atšilimo pradžia).

Žiema

9. Sniegas gali iškristi ir Marse

Remiantis „Nasa“ moksliniais modeliavimais (kuriuos patvirtina planetos paviršiuje esantys nuotoliniai robotai), vasarą Marso šiaurėje gali kilti staigios ir smarkios sniego audros. Žinome, kad Marse yra debesų ir požeminio ledo, todėl sniegas tikrai tikėtinas. Mokslininkai taip pat aptiko anglies dioksido snaigių debesį virš pietinio planetos ašigalio.

10. Egzistuoja sniego baimė

Kai kurie žmonės turi fobiją, vadinamą čionofobija arba kitaip – sniego baimę. Šis žodis kilęs iš graikiško žodžio chion reiškiančio sniegą. Šis reiškinys gali išsivystyti dėl vaikystėje patirtos traumos ar nelaimingo atsitikimo, susijusio su sniegu. Kai kurie žmonės bijo įstrigti sniege ir mirti.

Parengta pagal bbcearth.com ir mentalfloss.com informaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją