Karamelė, kaip ir kiti siųstuvais sužymėti ereliai, keliavo į žiemojimo vietas, o jų kelionę stebėjo specialistai. Organizacija rašo, kad paukščių migracijos ruožas rytiniame migracijos kelyje, einantis per Siriją, Libaną, sparnuočiams yra labai pavojingas.

„Čia, palei jūros krantą, sueina paukščių migracijos keliai, susitinka dideli jų srautai. Deja, bet čia ne tik skurdokas kraštovaizdis, bet ir nepateisinamos žmonių veiklos, pvz., pramogai šaudyti migruojančius paukščius.

Mes kol kas dažniausiai džiaugdavomės sėkmingai įveiktu šiuo ruožu (yra čia žuvęs bent vienas paukštis, tuo atveju, panašu, atsitrenkęs į elektros laidus). O dabar Karamelė... Visai gerai ir sėkmingai skridusi, įtarimą pradėjo kelti maždaug prieš savaitę, kai sustojo praktiškai mieste, visai šalia namų, ir mažai judėdama čia praleido visą savaitę. Na, o vakar, ji ar tik nuimtas siųstuvas, nukeliavo į namą, o siųstuvo parametrai rodo neįprastą (ne tokią, kaip būna ant paukščio nugaros jam esant gyvam) jo padėtį, žemesnę nei paukščio temperatūrą“, – rašo jie.

Vis dėlto draugija mano, kad erelis dar gali būti gyvas.

„Pastaruoju metu pasigirsta nebe pirma istorija, kuomet plėšrūs laukiniai paukščiai gaudomi, pardavinėjami turguose, o sugavus žieduotus ar su siųstuvais paukščius kreipiamasi į Žiedavimo centrus ar ant siųstuvo nurodytais kontaktais ir reikalaujama išpirkos. Ar paukštis gyvas, ar ne – tai nieko gero nežada, bet tikime, kad žinojimas, informacijos sklaida ne tik padės suprasti, kodėl mūsų paukščiai nyksta, kodėl juos reikia saugoti, bet galbūt prisidės ir prie tokios iškreiptos veiklos stabdymo“, – rašė jie.

Lakpričio 7 dieną organizacija pranešė, kad erelio patelė pateko į nelaisvę: „Karamelė iš tiesų patekusi į žmonių nelaisvę ir istorija šiuo metu sąstingyje – pagrobėjai ar jų tarpininkai neatrašo, siųstuvas nuimtas, išmestas ir išsikrovęs, o kur ieškoti paukščio – neaišku. Bent tiek, kad paukštis nenušautas, iš pagrobėjų su laišku atkeliavo ir pora nuotraukų, kurių viena dalinamės.“

Organizacija kiek anksčiau pristatė šį erelį, rašydama, kad Karamelė visai jaunas paukštis, iš kiaušinio išsirito tik šiais metais.

„Iš tiesų dar nežinome, tai jis ar ji, bet išskirtinės spalvos plunksnų danga iškart padiktavo vardą. Kol kas šio paukščio pasaulis – keliasdešimt metrų aplink gimtąjį lizdą. Garsios Pamario erelių rėksnių giminės jauniklis – linkim jam sklandžių pirmų skrydžių, išgyventi rizikingą pirmą migraciją, sėkmingai gyvuoti ir sekant savo brolio Manolo pėdomis sugrįžti į Lietuvą kada nors čia auginti savo jauniklių“, – sakė organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją