VMU rašo, kad kurtiniai yra vieni didžiausių ir rečiausių Lietuvos paukščių.

„Kurtinių patinų visoje Lietuvoje priskaičiuojama vos apie 300. Šie paukščiai yra įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą ir saugomi visoje Europoje, steigiant „Natura 2000“ teritorijas.

Kurtinys – ypatingai jautrus, atsargus ir baikštus paukštis, tačiau kartais, ypač tuoktuvių metu, pasitaiko galvas pametusių drąsuolių, kurie ne tik puola savo gentainius, bet ir nebijo pro šalį einančių žmonių ar važiuojančių automobilių“, – rašo VMU.

VMU teigia, kad dažniausiai kurtiniai tuoktuvėms pasirenka atokius pušynus: „Jiems patinka miško aikštelės ar retmės ir greta augantys stambesni šakoti medžiai. Į tokias tuokvietes susirenka patinėliai ir varžosi tarpusavyje.“

„Išskleidę uodegas bei besipuikuodami vienas prieš kitą kurtiniai traukia savo tuoktuvinę „giesmę“ – burbuliavimą su šnypštimu. Kartais įvyksta ir paukščių kovos – paukščiai pešasi ir aiškinasi santykius tarpusavyje. Patelės tuo metu dažniausiai tupi medžiuose ar kur netoliese ir stebi, kuris patinėlis laimės“, – apie šių paukščių poravimosi ypatumus pasakoja VMU.

Tiesa, urėdija įspėja, kad miške pastebėjus kurtinį nereikėtų prie paukščio artintis bei trikdyti jų veisimosi, o jeigu koks drąsuolis atskrenda pats – reikia ramiai pasišalinti ir palikti paukštį ramybėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)