Sudegė Margionių klojimo teatras

Dėl Juodosios keramikos meistro iš Zakavolių kaimo Petro Pretkelio sukurtos taurės varžėsi 15 grybautojų komandų, dar prieš varžybų pradžią abejojusios, ar iš sausros nustekento miško pavyks parsinešti bent po vieną grybuką.

Paguosti margioniškių atvykęs Varėnos rajono meras Algis Kašėta pažadėjo, kad, vos pasibaigus šventei, prasidės planavimo darbai, kaip atstatyti sudegusį teatrą. Padegėliai tvardėsi iš paskutinių jėgų, kad dėl jų nelaimės nejaukiai nepasijustų Grybų šventės svečiai.

Šventės dalyviai spėliojo, ar pastaraisiais metais jos organizatorius lydi kažkoks prakeikimas, ar kas iš grybavimo varžybų nelaimėjusių sportininkų pikta akimi nužiūrėjo: 2020 m. Grybų šventę teko visiškai atšaukti dėl koronaviruso pandemijos, 2021 m. vyko tik grybavimo čempionatas, o šiemet, kai šventės data iš paskutinio rugsėjo savaitgalio perkelta į mėnesio pradžią, užklupo grybavimo sezoną nutraukusi sausra, ir simboliškai lynoti pradėjo tik šventės dieną.

Vos prašvitus 19-ojo grybavimo čempionato dalyvius į mišką išlydėjo Margionių folkloro ansamblio dainininkai ir muzikantai. Varžybų dieną paskelbtas taisyklių papildymas, kad rinkti reikės ne grybus, bet ir šiukšles. Jų iš miško surinktą per 55 kilogramus. O grybų iš viso pavyko surinkti tik 2 kilogramus 123 gramus – tai yra naujas šių varžybų antirekordas.

„Kremblių“ komanda diskvalifikuota

Kol sportininkai blaškėsi po girią, bandydami surasti bet kokį grybuką, katile jau garavo dzūkiška grybienė. Ją atgabenę Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojos taip ir neatskleidė paslapties, ar į puodą dėjo iš kažkur atgabentus šiemečius, ar šaldytus pernykščius grybus.

Savo prizą grybautojams įsteigė ir Taivaniečių atstovybė Lietuvoje. Butelį rūšinio taivanietiško viskio svečiai įteikė varžybų nugalėtojų komandai. Taivaniečiai ir patys bandė grybauti, tačiau grybų nerado.

Grybavimo čempionato teisėjai, vadovaujami Varėnos rajono mero pavaduotojo Giedriaus Samulevičiaus, diskvalifikavo daugkartinius jo čempionus „Kremblių“ komandą iš Trakų rajono Paluknio gyvenvietės. Kone kasmet kildavo įtarimų, ar palukniškiai neatsiveža iš anksto pririnktų grybų, bet vis pristigdavo įrodymų. Šiemet teisėjai buvo griežtesni ir iškart atkreipė dėmesį, kad „Krembliai“ atnešė sverti nemažą kiekį neįtikėtinai drėgnų voveraičių, nors Margionių miškuose jų beveik nėra, o pavienės, kurias dar įmanoma rasti, yra smarkiai išdžiovintos saulės. Pabandę ginčytis su teisėjais, palukniškiai įsitikino, kad įrodyti savo sąžiningumo nepavyks ir išvyko net nelaukę nugalėtojų paskelbimo bei apdovanojimų ceremonijos.

Grybų šventė Varėnoje

Kol grybautojai svėrė savo laimikius, į Varėną iš Vilniaus šventės svečius vežė specialus Pasakojantis grybų traukinys. Nors pastaraisiais metais per Dzūkijos šilus dundantį traukinį galima išgirsti vis rečiau, bet varėniškiai neužmiršta, kad Varėnos miesto istorija prieš 160 metų prasidėjo nuo pirmojo 1862 m. rugsėjo 5 d. čia sustojusio traukinio. Deja, šį kartą traukinys nebuvo toks punktualus, koks būdavo XIX a., ir juo važiavę svečiai gerokai pavėlavo į šventę – liko nepamatę atidarymo ir grybautojų varžybų nugalėtojų apdovanojimų.

Nugalėtojai surinko tik 540 gramų grybų

Grybautojų komanda „Dzūkucai“, įvykdžiusi Grybautojų etikos kodekso reikalavimus, buvo apdovanota „Ščyrų grybautojų“ sertifikatu. Jauniausio grybautojo taurė įteikta 6 metų Domui iš komandos „Dziedo anūkai“. Apdovanotas iš vyriausia grybavimo varžybų dalyvė. Ja tapo „Dzūkijos mediena – senjorai“ komandos veteranė – 81 metų amžiaus Stasė Česokienė.

Šmaikščiausia pripažinta Leipalingio dvaro komanda, išsiskyrusi savo poniškais rūbais, itin linksmai atrodžiusiais renkant miške šiukšles. Šeimyniškiausia pripažinta Jakimavičių šeimos komanda „Grybams – karas“. Taurę pelnė ir daugiausiai – net 24 kilogramus – šiukšlių miške surinkusi komanda „Dziedo anūkai“. Varėnos rajono savivaldybės mero taurė įteikta 540 gramų grybų surinkusiai komandai „Grybas grybui grybas“, sudarytai iš kelių miestų atstovų.

Grybų šventė Varėnoje

„Šitas čempionatas – džiovintų grybų. Taip veikia klimato kaita, kai grybų jau nereikia džiovinti, bet iš karto miške susirenkam džiovintus“, – juokavo nuo scenos Varėnos meras A. Kašėta.

Varėnoje seniai regėto dydžio minia šventės svečių priešpiet suplūdo į Varėnos miesto legendų ir padavimų parką, kur įsikūrė vienas už kitą išradingiau įrengti rajono seniūnijų kiemeliai, vilioję skanėstais, amatų demonstravimu ir dzūkiškomis linksmybėmis. Šventės mugė, anksčiau sutilpdavusi parke, šiemet užkariavo visą Varėnos miesto centrą ir visiems užteko dėmesio bei pirkėjų srauto.

Grybų šventės scenoje parodyta muzikinė inscenizacija „Milžinkapis“ Vinco Krėvės–Mickevičiaus kūrinių motyvais, kurią atliko roko grupė iš Merkinės „Sidabro“, folkloro kolektyvas „Kukumbalis“ ir šokių studija „J&J“. Vakarop juos pakeitė „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, o šventę užbaigs XX a. paskutinio dešimtmečio legendinės švedų grupės „Rednex“ ir ne ką mažiau žinomų tais laikais šokių muzikos atlikėjų iš Vokietijos „La Bouche“ koncertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)