Gali praryti didelį grobį

„Žvejojome nuo lieptelio. Vyras iš sietelio išėmė žuvytes ir padėjo ant kranto. Jos pradėjo plazdėti. Žiūrime, kad plaukia žaltys ir nori išlipti ant kranto, prišliaužti prie žuvyčių. Tuomet vyras numetė žuvytę arčiau žalčio prie vandens. Šis drąsuolis pasitikėdamas mumis pasiėmė žuvytę ir nušliaužė jos ragauti“, – apie tai kaip žaltį pavaišino pietumis pasakojo Inga Nakrušienė.

Herpetologas Gerardas Paškevičius sako, kad žuvys sudaro didelę dalį žalčių mitybos raciono.

„Labai smagu, kad žmogus pats padavė žalčiui žuvį ir, kaip suprantu iš nuotraukų, jis ėmė ją ėsti. Žalčiukus prie žuvies traukia labai stiprus kvapas, kurį ji skleidžia. Žalčiukas iškišęs dvišakį liežuvį jaučia, kur ji yra“, – pasakoja roplių žinovas.

Žaltys ėda žuvį

Paklaustas, ar žalčiui nebus sudėtinga praryti tokią atrodytų jam nemažą žuvį, specialistas tikina, kad tikrai ne, mat gyvačių apatinis žandikaulis nėra suaugęs. Tai reiškia, aiškina herpetologas, kad tarp apatinio žandikaulio yra perskyrimas ir tampri plėvelė, kuri leidžia žalčiui plačiai išsižioti, o taip išsižiojęs jis gali praryti didelį grobį.

„Kadangi kramtymo funkcijos žalčiai neturi, raumenys veikdami bangavimo principu tą žuvį stumia gilyn į skranduką. Žmonės gali atskirti paėdusias gyvates – jos yra išsipūtusios, t. y. labiau išplatėjusios žemiau kaklo link uodegos per visą kūną, kadangi jų organų sistema yra vamzdelinė ir pailgėjusi“, – pasakoja G. Paškevičius.

Gerardas Paškevičius

Virškins savaitę

Anot jo, žaltys tokio dydžio žuvį virškins ilgai – apie savaitę laiko.

„Roplių virškinimas trunka labai ilgai, nes jie yra šaltakraujai gyvūnai. Tai reiškia, kad jų kūno temperatūra priklauso nuo aplinkos, taigi lygiai taip pat visi kūne esantys fermentai suaktyvėja esant tinkamai temperatūrai. Jeigu oras bus kaip šiuo metu apie 22 laipsnius šilumos, jis tikrai ilgai virškins. Dabar žaltys bandys ieškoti saulėtos vietos, šildytis, kas padės suvirškinti grobį“, – paaiškina G. Paškevičius.

Jo teigimu, žalčiai supranta, kur žvejai jiems palieka žuvies, todėl ten ima lankytis dažniau, taigi taip gali užsimegzti graži draugystė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją