Rūko vaivorykštė. Pagaliau aš ją pamačiau! Renginys truko vos minutę“, – pasidalijusi nuotrauka socialiniame tinkle rašė moteris. Šį reiškinį ji užfiksavo Rokiškio rajone rugpjūčio 5 dieną, apie 6 valandą ryto.

Grynas.lt jau anksčiau yra rašęs apie rūko vaivorykštes. Tuomet VU Hidrologijos ir klimatologijos katedros doc. dr. Gintautas Stankūnavičius pasakojo, kad jos yra optinis reiškinys.

„Angliškas terminas iš tiesų yra „fog bow“. Šis rūko lankas arba vaivorykštė, kitaip vadinama, balta vaivorykštė, ūkanotas lankas, yra platus blizgantis baltas lankas, kurį sukelia šviesos lūžis ir sklaida jai prasiskverbiant pro labai mažus vandens lašelius“, – aiškino jis.

Klimatologo teigimu, šios baltosios vaivorykštės pasirodo kai saulė apšviečia silpną pažemio ar virš vandens esantį rūką, kurį sudaro maždaug 25 mikronų ar mažesni vandens lašeliai.

Nors tokia vaivorykštė gali atrodyti visiškai balta, G. Stankūnavičius teigė, kad vidinė jos pusė gali būti ir silpnai violetinė, o išorinė – oranžinės spalvos.

Klimatologas sakė, kad norint, jog tokia vaivorykštė susidarytų virš sausumos, reikalingas lygus paviršius ir didelis plotas. Taip pat reikia rūko ir žemo saulės disko aukščio virš horizonto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)