Istorinį Pikeliškių dvarą, perstatytą XIX amžiuje, 1930 metais įsigijo Aleksandra ir Juzefas Pilsudskiai. Tuometinis Lenkijos vadovas čia įsirengė savo vasaros rezidenciją, kurioje keturis metus leido vasaras, priiminėjo aukštus Lenkijos ir kitų šalių vadovus.

Siekiant atnaujinti ir sutvarkyti Pikeliškių dvaro gamtinę aplinką, išsaugoti kultūrinį savitumą, gerinti ir kurti saugias, tvarkingas bei gražias erdves, Vilniaus rajono savivaldybė pasinaudojo Europos Sąjungos parama ir 2019 metais pradėjo įgyvendinti dvaro želdyno teritorijos kraštovaizdžio arealo sutvarkymo projektą.

Įgyvendinant Europos Sąjungos finansuojamą projektą bus sutvarkyti ne tik Pikeliškių dvaro sodybos takai, tačiau ir parko želdynai, įrengtos poilsio vietos ir kitos funkcinės zonos. Atnaujinant 1,5 metro pločio dvaro takų tinklą pakeista ne tik sena parko danga, tačiau ir įrengta 11 poilsio aikštelių, kuriose pastatyti suolai ir šiukšliadėžės. Pats takas unikalus tuo, jog įrengtas panaudojant ekologišką dangą su organiniu rišikliu iš gysločio sėklų luobelių.

„Natūralu, kad įgyvendindami aplinkosauginį kraštovaizdžio apsaugos ES projektą pasirinkome ekologiškas dangas su organiniu rišikliu iš gysločio sėklų luobelių. Neslidus šios dangos paviršius, galimybė šiuos takus įrengti prie pat medžio kamieno, ilgas tarnavimo laikas, į aplinką neišsiskiriantys teršalai, paprasti ir pigūs remonto metodai, 100% pakartotinai panaudojamas produktas – dar ne visi, tačiau pagrindiniai argumentai, kodėl Pikeliškių dvaro takų atnaujinimui pasirinkome tokią dangą,“ – sako UAB „Stabiline“ direktorius Edmundas Jakubauskas.

Pikeliškių dvaro takų sistema didžiojoje parko dalyje įsilieja į natūralios gamtos ir parko želdinių visumą, atkartoja teritorijos reljefą, prisitaiko prie esamų išmintų takų. Takai įrengiami pagal ežero liniją, esamų pramintų takų keliukų vietoje, taip įrengti aplink vieną iš kūdrų, žiedu susijungia su kitais esamais takais ir apsijungia su taku, einančiu medžių alėja palei Dvaro gatvę. Išskirtinai įrengtas takas palei užpelkėjusią teritorijos dalį ežero pakrantės link, nepažeidžiant pelkės ekologinės pusiausvyros. Tako gale įrengta poilsio aikštelė su pavėsine ir laužaviete.

„Visos dangos susidėvi, jas reikia remontuoti ar keisti naujomis, tačiau asfalto dangų remontas ir įrengimas reikalauja daug energetinių resursų. Jų įrengimui ir remontui reikalingi galingi mechanizmai – asfalto klotuvai, plentvoliai, frezos, gudronatoriai, o asfalto mišinio gamybai reikia daug dujų ir iš naftos gaminamo bitumo. Trinkelių dangas remonto atveju taip pat reikia keisti naujomis. Senas išardyti, išvežti į atliekų surinkimo vietas. Po to reikia perdirbti su betono atliekų trupintuvais, kurie naudoja daug kuro ir elektros energijos. Ieškodami patvarių ir ekologiškų sprendimų rangovai ir net fiziniai asmenys kreipiasi į mus. Ekologiškos dangos idealiai tinka parkams, istorinėms vietovėms, miestų aikštėms, pėsčiųjų ir dviračių takams, mokyklų kiemams ir vaikų žaidimo aikštelėms, dangoms prie medžių kamienų (vietoje metalinių grotelių), automobilių stovėjimo aikštelėms, sporto žaidimų aikštelėms (petankė, lauko tenisas ir pan.)“, – komentuoja E. Jakubauskas.

Pikeliškių dvaro takai lankytojams visada atviri, todėl kviečiame pasinaudoti galimybe ir rasti atokvėpio valandėlę bei pasimėgauti parko kraštovaizdžiu ir nuostabia gamta, esančia vos per pusvalandį nuo Vilniaus miesto centro.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją