– Kur žmonės gali įsigyti dekoratyvinių žiurkių?

– Šiuo metu Lietuvoje turime tik vieną oficialų žiurkių veislyną „Little amigo“. Veislynas vykdo savo veiklą per „Facebook“ puslapį, o veisėja Vitalija yra sukaupusi didžiulį žinių apie dekoratyvines žiurkes bagažą, puikiai išmano žiurkių genetiką ir padeda patarimais didelei Lietuvos žiurkių bendruomenei. Visas savo žiurkes aš pirkau iš „Little amigo“ veislyno ir visiems būsimiems žiurkių augintojams rekomenduoju pirkti savo mažuosius draugus tik ten. Savo „Tik Tok“ ir „Instagram“ paskyrose dažnai kalbu apie smulkiųjų gyvūnų įsigijimo iš oficialių veislynų svarbą, nes dažnas pirkėjas, pamatęs mielą gyvūnėlį parduotuvėje arba internetiniame skelbime, susigundo greitai ir lengvai gauti tą gyvūną, tačiau tai yra labai apgaulinga ir liūdna istorija.

– Kokia yra žiurkių gyvenimo trukmė?

– Dekoratyvinių žiurkių sveikata yra labai silpna, žiurkė gyvena trumpai – nuo 1 iki 3,5 metų, daug serga, o tam, kad įsigytas gyvūnas nugyventų ilgą ir sveiką gyvenimą jis turi būti išveistas profesionalių veisėjų, kurių misija yra atrinkti geriausius genus ir perduoti juos būsimoms žiurkių kartoms. Ko, deja, nedaro nei parduotuvės, nei daugintojai iš internetinių skelbimų. Perkant gyvūną reikia pasidomėti, kaip tas gyvūnas gimė ir kokiomis sąlygomis buvo laikomas.

Dekoratyvinės žiurkės

– Kiek dėmesio per dieną reikia žiurkei?

– Žiurkė yra socialus gyvūnas ir jam būtinai reikalinga tos pačios lyties draugo ar draugų kompanija. Kuo žiurkių daugiau, tuo žiurkėms bus linksmiau gyventi. Žiurkės yra prieraišūs gyvūnai, aš net vadinu jas mažais šuniukais. Įsigydamas žiurkes žmogus turi pasirengti tam, kad jos reikalauja tikrai daug laiko ir išlaidų. Dekoratyvinės žiurkės būtinai turi turėti žaidimo aikštelę už narvo ribų ir laisvai lakstyti tarp narvo ir aikštelės bent 4-5 valandas per dieną.

Mano atveju mes turime labai didelį narvą, bet nuo ryto iki nakties tas narvas stovi atidarytas, o žiurkės gali laisvai iš jo išeiti ir žaisti ant mano lovos, kur aš esu įrengusi jiems žaidimo aikštelę su tuneliais, namais ir žaislais. Aš skiriu žaidimams, paglostymams ir bendravimui su žiurkėmis kiekvieną savo laisvą minutę kol esu namuose. Taip pat gyvūnų gyvenimo vietos priežiūra ir valymas (narvo ir aikštelės) atima nemažai laiko.

Dekoratyvinės žiurkės

– Kaip kilo idėja auginti dekoratyvines žiurkes?

– Idėja auginti žiurkes kilo spontaniškai. Mano jaunesnioji sesė nusprendė priglausti 1 metų patinėlį, kuris iki to laiko pakeitė jau kelis namus, o paskutinioji šeimininkė nebegalėjo juo pasirūpinti. Tą patinėlį taip įsimylėjome, kad jam mirus aš nusprendžiau ir toliau auginti žiurkes, bet jau atsakingai tam pasiruošti ir suteikti visas reikalingas sąlygas. Kelis mėnesius ruošiausi, perskaičiau toną informacijos, kalbėjau su kitais augintojais ir veterinarais. Tada atradau oficialų žiurkių veislyną, veisėja atsakė į visus likusius klausimus, padėjo iki galo pasiruošti prieš atvykstant naujiems šeimos nariams.

– Kokie žiurkių santykiai su kitais gyvūnais?

– Šiuo metu gyvenu su tėvais. Turiu atskirą kambarį, kur ir gyvena mano žiurkės. O mano tėvai turi šunį. Tačiau gyvūnai tarpusavyje nebendrauja ir vieni kitų bijo. Aš esu griežtai prieš skirtingų naminių gyvūnų draugystes ir manau, kad tai turi daugiau minusų, negu pliusų. Tėvų šuo ir mano žiurkės nekontaktuoja.

Dekoratyvinės žiurkės

– Kokius svarbiausius patarimus duotumėte žmogui dar tik norinčiam pradėti auginti dekoratyvines žiurkes?

– Mano manymu, svarbiausia būtų gerai apsvarstyti šį sprendimą, nes žiurkės ir kiti smulkieji naminiai gyvūnai yra prabanga, o ne reikalingas gyvenimui dalykas. Įsitikinti, ar tikrai turite daug laisvo laiko skirti šiam reikliam gyvūnui – nuolatinė priežiūra, narvo ir kambario tvarkymas, žaidimai, vizitai pas veterinarus. Įsidėmėti, jog žiurkė yra socialus gyvūnas ir jo negalima auginti po vieną.

Būtinai reikia įsigyti tos pačios lyties porą, nes skirtingų lyčių žiurkės poruosis. O jeigu visi šitie punktai neatbaido – tada jungtis prie Lietuvos žiurkių augintojų grupių „Facebook“ platformoje, kalbėti su kitais augintojais, susirasti artimiausią veterinarijos kliniką, kuri gydo žiurkes, būtinai įsigyti mažuosius draugus iš oficialaus veislyno. Kviečiu sekti mano „Tik Tok“ paskyrą „xena.motherofrats“, kurioje aš rodau savo žiurkių gyvenimą, dalinuosi patarimais apie jų priežiūrą.

Dekoratyvinės žiurkės

Mityba

Žiurkėms negalima duoti: apelsinų, citrusinių vaisių, mangų, avokado odelių, džiovintų kukurūzų, bananų, žalių bulvių, mėlynojo sūrio, burokėlių, aguonų, šokolado, pupų, žirnių, kopūstų, ridikų, rabarbarų, grietinės, dešros ir dešros gaminių, kiaulienos, lašinių, traškučių, medaus, neapdorotų žemės riešutų, uogienių, sugedusio maisto.

Žiurkės gali valgyti grikius, kviečius, perlines kruopas, ryžius, moliūgus, krapus, cukinijas, arbūzus, abrikosus, ananasus, vyšnias, aviates, mėlynes, obuolius, nesaldintus jogurtus, varškę, krevetes, baltyminius kirminus, virtą žuvį, virtus vištos arba putpelės kiaušinius, virtą mėsą, išskyrus kiaulieną, specialų pašarą žiurkėms.

Narve visada turi būti šviežio vandens, geriausiai tinka vėsus ir filtruotas.

Įdomūs faktai apie žiurkes:

  • Žiurkės jaučia žmogaus nuotaiką, gali jausti įtampą, baimę ir kitas neigiamas emocijas.
  • Žiurkės yra labai švarios, švaresnės nei katės.
  • Žiurkės gali iššokti į 50-80 cm aukštį, bėgti 8-10 km/val. greičiu.
  • Jų uodega suteikia labai gerą laikyseną, kurios dėka jos gali kopti ir ropštis.
  • Žiurkes galima išmokyti įvairių komandų.
  • Graužikų dantys auga visą gyvenimą, todėl dažnai žiurkės susiduria su priekinių dantų peraugimu, o tai pažeidžia burnos ertmę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją