1. Medetkos

Medetkos nuo senovės vertinamos kaip stiprus antiseptikas ir puiki vaistažolė. Ryškūs oranžiniai šių gėlių žiedai gali papuošti bet kokį patiekalą. Jos turi subtilaus kartumo ir aštrumo, taigi puikiai tinka vartoti su makaronais ir sriubomis bei gardinti salotas.

Medetkos

2. Chrizantemos

Chrizantemos savo skoniu primena medetkas – jos taip pat turi aštrumo. Tiesa, prieš valgant šias gėles reikia pašalinti jų kartų kotelį. Vartoti siūloma pačius žiedlapius, prieš tai juos reikėtų apvirti.

Chrizantemos

3. Kiaulpienės

Šiuo metu pievose gausiai žydi kiaulpienės, kurios laikomos labai vertingu augalu dėl daugybės gydomųjų savybių. Jauni kiaulpienių žiedai tinka salotoms, iš jų net gaminama kava ir arbata. Tiesa, subrendę šių augalų žiedai jau bus kartoti, taigi jei norite to išvengti rinkitės jaunus žiedus.

Kiaulpienės

4. Serenčiai

Serenčiai skatina prakaitavimą bei naikina žarnyno parazitus, jie naudojami kepenims, inkstams gydyti bei daugybei kitų negalavimų malšinti. Šių augalų lapai ir žiedai turi specifinį kvapą, todėl tinka kaip prieskoniai. Jais taip pat siūloma gardinti pupelių, daržovių užtepėles, taip pat sriubas. Sakoma, kad ypač gerą skonį jie suteikia karštiems paukštienos patiekalams.

Serenčiai

5. Nasturtos

Jauni šių gėlių lapai ir žiedai dedami į salotas. Marinuotos nesubrendusios nasturtų sėklos ir žiedų pumpurai dažnai vertinami kaip kaparėlių pakaitalas. Jų skonis šiek tiek primena krienus ar ridikėlius, taigi naudokite ten, kur stinga aštrumo. Šios gėlės vertinamos ir dėl to, kad gerina apetitą, virškinimą, turi daug vitamino C.

Nasturtos

6. Našlaitės

Našlaitės kitaip nei daugelis kitų žiedų gali būti valgomos su visu žiedkočiu. Jų žiedai puikiai tinka ne tik pagražinti, bet ir paskaninti patiekalus, pavyzdžiui, sumuštinius, salotas, pyragaičius ar ledus. Šios gėlės turi ir sveikatinančių savybių, pavyzdžiui, našlaičių arbata lengvina atsikosėjimą, atpalaiduoja gleivinę ir valo kraują. Našlaitės nepatenka į alergenų sąrašą, todėl jų gali paragauti visi.

Našlaitės

7. Rožės

Rožės nuo seno yra gerai žinomos dėl savo išskirtinio aromato, todėl dažnai yra naudojamos kvepalų ir rožių aliejaus gamybai. Vis dėlto maisto puošybai ar gamybai galima naudoti ir neapdorotus žalius šių gėlių žiedlapius. Jie ypač tinka desertams, marmeladui, rožių actui gaminti. Valgyti galima visas rožių rūšis – tiek laukines, tiek kultūrines.

Rožės

8. Gvazdikai

Gvazdikai yra valgomi, bet vartoti siūloma tik vainiklapius – jie nėra kartūs. Jie puikiai pagardins desertus, gėrimus ir salotas.

Gvazdikas

9. Dobilai

Pievų augalai – dobilai puikiai tinka salotoms gardinti. Vartoti galima visų rūšių dobilus. Baltųjų dobilų žiedus galima sudžiovinti ir naudoti su arbatžolėmis. Jie arbatai suteiks puikų aromatą.

Dobilai

10. Rugiagėlės

Rugiagėlių žiedų arbata stiprina imuninę sistemą, malšina virškinimo sutrikimus. Šios gėlės net tinka grožio procedūroms. Pavyzdžiui, rugiagėlių žiedų vandens garų vonelės, sakoma, stangrina veido odą, o jų nuoviru galima tepti pažeistas odos vietas. Rugiagėlėse gausu mineralinių druskų, pektino, kuris suteikia karstelėjusį skonį, vitamino C bei kitų vertingų medžiagų. Jų žiedlapiai puikiai tinka salotoms, taip pat ypač desertams gražinti ir gardinti.

Rugiagėlės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją