Gelbėjo nuo kelio

Ežiuką Simona rado Prienų rajone, Žemaitkiemio kaime.

„Vedžiojant su dukterėčia šunį iš tolo pamatėm, kad kažkoks mažas gyvūnėlis blaškosi ant asfalto – per kelia bėgiojo pirmyn atgal. Patraukė dėmesį tas raudonumas ir iš pradžių tiesiog pagalvojom, kad jis kruvinas“, – pasakoja ji.

Vis dėlto sužeidimų ji nepastebėjo – ežiukas buvo žvalus. „Kadangi nei snukutis, nei pilvukas nebuvo raudoni, o spygliukų galiukai išliko balti, todėl nusprendėme paklausti feisbuko grupėje, bet daugiausiai susilaukėm kritikos, kad paėmėm jį į rankas bandydamos išgelbėti“, – sako mergina.

Ežiukas

Simona ežiuką paleido prie miško. Ji sako, kad paprastai ežiukų niekada neima į rankas, bet šiuo atveju teko jį gelbėti ir nunešti nuo kelio, kuriuo vyko intensyvus judėjimas.

Į rankas geriau neimti

Gamtininkas Deividas Makavičius patvirtina, kad kiek matyti iš nuotraukų, ežiukas raudonas ne dėl kraujo. „Pilvo kailiukas nėra raudonas, tik spygliai. Ir pati spalva nėra tipiška kraujo spalva, taigi jis raudonas ne dėl sužeidimų. Jis tiesiog išsitepė dažais“, – paaiškina jis.

Šiuo metu ežiukų galima sutikti gana dažnai – jie aktyviai medžioja, nes reikia atstatyti per žiemą prarastą kūno svorį. Nors ežiukai – dažni kiemų lankytojai ir yra gana pripratę prie žmonių, o ir patys žmonės juos mielai sutinka, jų liesti rankomis tikrai nereikėtų, mat šie gyvūnai gali pernešti daug ligų.

„Jei ežiukas pateko į bėdą – įkrito į duobę, pakliuvo į vietą, iš kurios negali išeiti, žinoma, jam reikia padėti. Tada geriausiai panaudoti storos odos pirštines ar uždengti kartono lakštu, striuke, jei važiuojate mašina – panaudoti šviesą atspindinčią liemenę, kad būtų galima jį perkelti neliečiant rankomis“, – pasakoja D. Makavičius.

Gamtininkas Deividas Makavičius

Anot jo, ežiukai, kaip ir daugelis kitų gyvūnų, gali turėti įvairių parazitų. Taip pat gali ir įkąsti, nors tai pasitaiko tikrai retai.

„Jo, kaip vabzdžiaėdžio, dantukai yra smailūs ir aštrūs, todėl jis gali prakąsti odą. O kaip ir kiekvieno gyvūno, jo dantukai nėra sterilūs. Taigi gali žaizda užpūliuoti. Spygliai taip pat nėra švarūs. Ežiukai taip pat turi erkių. Pačiam gyvūnui yra stresas, kai jį kas nors ima“, – pasakoja gamtininkas.

Svarbu, anot jo, gelbėjant nestumti ežiuko nuo tako per prievartą, nes jis gali susižaloti.

Šie gyvūnai, anot jo, taip pat gali pernešti ir pasiutligę, tačiau skirtingai nei kitiems laukiniams žvėrims, pavyzdžiui, lapėms, jiems ji nepasireiškia mums įprastais požymiais (putų dribimu iš nasrų ir kt.). Vis dėlto, jei pasiutlige sergantis ežiukas įkąstų žmogui, šiam reikėtų kreiptis į gydytoją.

Vis tik gamtininkas sako, kad ežiukai nėra kažkuo išskirtiniai ir daugelis šių pavojų žmogui kyla susidūrus su bet kuriuo laukiniu gyvūnų bei nesisaugant. Ežiukai yra labai naudingi, nes suvalgo daug žmogui nemalonių vabzdžių bei daržuose esančius šliužus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją