Šiuos augalus ir jų dalis draudžiama parduoti, transportuoti ar laikyti norint parduoti, siūlyti parduoti, jeigu jie nuskinti, nupjauti, išrauti, surinkti ar kitaip paimti iš gamtos jų natūralaus paplitimo vietose Lietuvos teritorijoje.

Šie pakeitimai nustatyti Prekybos laukiniais gyvūnais, augalais ir grybais taisyklėse ir Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąraše. Iki šiol Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąraše buvo nustatyta, kad draudžiama skinti ir prekiauti visų rūšių vandens lelijų ir šilagėlių žiedais bei išrauti, iškasti su šaknimis ar kitais naikinti paprastąjį burbulį, miškinę leliją, pavasarinę raktažolę, lieknąją plukę ir didžiažiedę rusmenę.

Tačiau nuo šiol šiuos augalus bei meškinius česnakus, visų rūšių gegužraibinių šeimos ir pataisinių šeimos augalus (išskyrus, kai pataisų, neįrašytų į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, sporinės varputės renkamos ir naudojamos kaip vaistinė žaliava) draudžiama parduoti, transportuoti ar laikyti norint parduoti, siūlyti parduoti.

Lieknoji plukė

Aplinkos ministerija šiuos pakeitimus parengė atsižvelgusi į tai, kad pataisinių šeimos (jai be pataisų dar priskiriama augalų gentis – padraika ir statusis atgiris) augalai lėtai auga, todėl jais prekiaujant gali sumažėti natūrali šių augalų populiacija. Dauguma žmonių šių augalų neatskiria nuo pataisų, todėl tikėtina, kad jie gali būti naudojami velykiniam stalui papuošti.

Administracinių nusižengimų kodeksas nesilaikantiems nustatyto draudimo asmenims numato baudą nuo 10 iki 30 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims baudą nuo 70 iki 140 eurų.

Prekybą meškiniais česnakais siūloma uždrausti įvertinus informaciją, kad juos žmonės pradėjo rinkti dideliais kiekiais ir pardavinėti. Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Floros ir geobotanikos laboratorijos vadovas dr. Valerijus Rašomavičius pažymi, kad intensyvus meškinių česnakų naudojimas kelia grėsmę rūšies apsaugos būklei, nes masiškai pjaunant meškinių česnakų lapus kartu su žiedynstiebiu augalas praranda galimybę sukaupti kitų metų vegetacijai pradėti reikalingų maisto medžiagų. Tai ypač kenkia negausioms jų populiacijoms.

Pavasarinė raktažolė

Didžioji dalis lietuviškųjų orchidėjų – gegužraibinių šeimos augalų mūsų šalyje yra saugomi ir pagal tarptautinę CITES konvenciją, tačiau šias rūšis sudėtinga atskirti, dažni jų naikinimo atvejai. Dėl to uždrausta prekiauti visomis šios šeimos augalų rūšimis. Siekiant apsaugoti dekoratyvių rūšių – paprastųjų burbulių, miškinių lelijų, pavasarinių raktažolių, lieknųjų plukių ir didžiažiedžių rusmenių – populiacijų mažėjimą dėl jų naudojimo ir buveinių pokyčių ar nykimo, taip pat uždrausta jų prekyba.

Šis draudimas taikomas tik natūraliose buveinėse augantiems augalams, jų žiedams, sėkloms bei kitoms dalims. Tačiau prašome saugoti mūsų šalies vietines augalų rūšis ir gėlių darželiuose ar ant palangių sodinti tik teisėtai užaugintus, padaugintus ir parduotus augalus.

Pasaulyje nelegali prekyba saugomais, dekoratyviais, tradicinėje medicinoje, kosmetikos ar kitose pramonės srityse naudojamais augalais ir gyvūnais pagal gaunamas pajamas užima trečią vietą po nelegalios prekybos ginklais ir narkotikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją