Ilgalaikis įsipareigojimas

G. Paškevičius sako, kad roplių, kuriuos galima auginti namuose, yra trys rūšys: vėžliai, driežai ir gyvatės. Renkantis vieną iš šių augintinių, pravartu įvertini kelis dalykus.

„Renkantis augintinį roplį svarbu prisiminti, kad dauguma šių gyvūnų yra ilgaamžiai. Tai reiškia, kad jų gyvenimo trukmė gali būti daugiau kaip 15 metų. Įvertinkite ir tai, kad ropliams žmogaus draugija reikalinga gerokai mažiau negu šunims ar katėms. Jeigu auginti roplį norite vien tik todėl, kad tai yra „kieta“, „stilinga“, „būsite išskirtinis“ ar pan., tuomet labai rekomenduoju gerai persvarstyti šį pasirinkimą, nes pirmiausiai – tai yra atsakomybė. Atsakomybė už gyvūno gyvybę, gerovę ir klestėjimą namų sąlygomis“, – sako jis.

Rūšys, tinkančios pradedantiesiems

Pradedantiesiems roplių augintojams herpetologas rekomenduoja rinktis ne bet kokias roplių rūšis, o tas, kurios yra labiau atsparios šeimininko klaidoms, pavyzdžiui, jei šis taip idealiai neatitaiko jo laikymo temperatūros ar drėgmės. Taip pat tas rūšis, kurios neturi maitinimosi problemų (išskyrus karališkąjį pitoną), greitai pripranta prie žmogaus, yra „patogaus“ dydžio, lengvai laikomos namų sąlygomis bei jas lengva įsigyti.

Mėlynliežuvis scinkas

„Vėžlių rūšys rekomenduojamos pradedantiesiems: graikinis vėžlys (lot. Testudo graeca), Balkanų vėžlys (lot. Testudo hermanni), Vidurinės Azijos vėžlys (lot. Testudo horsfieldii). Visos mano rekomenduojamos vėžlių rūšys – sausumos vėžliai. Siūlau vengti vandens vėžlių, dėl sudėtingos ir brangios priežiūros, taip pat dėl grėsmės prisidėti prie invazinių rūšių plitimo.

Driežų rūšys rekomenduojamos pradedantiesiems: leopardinis gekonas (lot. Eublepharis macularius), barzdotoji agama (lot. Pogona vitticeps), skiauterėtasis gekonas (lot. Correlophus ciliatus), mėlynliežuvis scinkas (lot. Tiliqua gigas), Madagaskaro dieninis gekonas (lot. Phelsuma madagascariensis).

Gyvačių rūšys rekomenduojamos pradedantiesiems: kukurūzinis žaltys (lot. Pantherophis guttatus), karališkosios gyvatės (lot. Lampropeltis spp.), karališkasis pitonas (lot. Python regius), rudoji Afrikos namų gyvatė (lot. Boaedon fuliginosus), Kenijos smėlinis smauglys (lot. Gongylophis colubrinus), žiurkinis žaltys (lot. Elaphe obsoleta)“, – sako jis.

Didžiausias darbas – susirinkti informaciją

Kai jau nusprendėte, kokį gyvūną auginsite, turėsite atlikti patį didžiausią darbą – surinkti maksimaliai daug informacijos apie jį, sako G. Paškevičius.

Ropliai

„Apie tai, kaip gyvūnas elgiasi natūralioje aplinkoje, kokios jo auginimo sąlygos, su kokiais iššūkiais susiduria jų augintojai. Jūsų tikslas – perskaityti, peržiūrėti, perklausyti kiek galima daugiau skirtingos informacijos apie pasirinktą gyvūną tam, kad susidarytumėte bendrą vaizdą: koks tai gyvūnas ir ko jam reikia, kad galėtų klestėti jūsų namuose“, – sako jis.

Tokios informacijos, anot pašnekovo, geriausiai ieškoti skirtinguose tinklapiuose. Jis rekomenduoja panaršyti ir anglų kalba: „Susirasti informacijos apie pasirinktą gyvūną galite į „Google“ įvedę: *angliškas arba lotyniškas gyvūno pavadinimas* + care sheet.“

„Vienas iš mano rekomenduojamų tinklapių, kuriame verta paieškoti informacijos apie pasirinktą gyvūną – „Reptiles Magazine“: reptilesmagazine.com (anglų kalba).

Ropliai

Jeigu beanalizuojant literatūrą suradote kontraversiškos informacijos, pavyzdžiui, nesutampa rekomenduojamas terariumo šildymo prietaisas, skiriasi siūlomas terariumo substratas, labai neaiškiai aprašytas mitybos racionas ar pan., tuomet drąsiai galite rašyti egzotinių gyvūnų specialistams arba paklausti patyrusių augintojų „Facebook“ grupėje Egzotinių Gyvūnų Augintojai ir ten diskusijų pagalba rasime atsakymus“, – pasakoja herpetologas.

Svarbu – tinkamai pasirinkti terariumą

Pašnekovo teigimu, nuo jūsų pasirinkto gyvūno priklausys ir terariumo dydis bei tipas, todėl šį klausimą labai svarbu išsiaiškinti iš pat pradžių.

„Įprastai medžiuose gyvenančioms rūšims rekomenduojami vertikalūs, o ant žemės gyvenančioms rūšims – horizontalūs terariumai. Šildymo prietaisai taip pat labai priklauso nuo rūšies ir gyvūno gyvenimo būdo. Dieniniams driežams, vėžliams ir gyvatėms, galite naudoti kaitrines lempas ir UVB šviesą. Naktinių gyvūnų terariumą, greičiausiai, šildysite kaitriniu kilimėliu arba kaitriniu kabeliu. Nenaudokite šildomų akmenų!“ – pataria G. Paškevičius.

Rudoji Afrikos namų gyvatė

Kadangi auginsite ektoterminius (šaltakraujus) gyvūnus, terariume jiems turi būti įrengtos dvi zonos: karštoji ir vėsioji.

„Roplys privalo turėti galimybę pasirinkti, kurioje terariumo zonoje jis nori būti. Tai reikalinga sveikam roplio virškinimui. Rekomenduoju vandens indo nestatyti į karštąją terariumo zoną, nes vanduo garuodamas gali bereikalingai pakelti terariumo drėgmės lygį, dėl ko gali atsirasti pelėsis ar net susirgti roplys“, – kalba jis.

„Kur Lietuvoje galima įsigyti egzotiniams gyvūnams reikalingos įrangos, ėdesio ir pačių gyvūnų? Pavyzdžiui čia: „Drakonų namai“, „Staktos Voras“, terariumai.lt. Manau, kad galite jiems drąsiai rašyti, o pardavėjai nukreips tinkama linkme. Kur kreiptis jeigu susirgo Jūsų egzotinis augintinis? Egzotinių gyvūnų gydytoja Ieva feisbuke“, – priduria herpetologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją