Nustebino nugaišusios žuvys

Į naujienų portalo JP redakciją kreipėsi sunerimusių panevėžiečių pora, kuri pasakojo, kad Senvagės tvenkinyje plaukioja nugaišusios žuvys.

„Kadangi orai gražėja, išėjome su vaikais pasivaikščioti ir pamatyti, kaip vyksta rekonstrukcijos darbai Senvagėje, kada jie baigsis. Pamatę, kas plaukioja tvenkinio vandenyse, nustėrome – ten buvo nugaišusios žuvys. Nežinome, kodėl tos žuvys nugaišo: ar dėl vykstančių darbų, ar vanduo užterštas, nes įvairių teršalų nemažai matėsi vandens paviršiuje“, – aiškino susijudinusi moteris ir teigė, jog nugaišusias žuvys iš vandens ištraukė Senvagės teritorijoje besidarbuojantys darbininkai.

Nugaišusios žuvys

Apie žuvies gaišenas žino

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė naujienų portalui JP teigė girdėjusi apie Senvagės tvenkinyje plaukiojusius nudvėsusius amūrus.

„Jeigu žiemos šaltos ir ilgai laikosi įšalas, žuvys nugaišta. Tai gali atsitikti ir Senvagėje. Gyvosios gamtos inspektoriai galėtų nustatyti deguonies lygį tvenkinyje – iš akies to nustatyti negalima. Tiesa, girdėjau, kad gyventojai matė nugaišusias žuvys, bet pati jų nemačiau. Todėl negaliu atsakyti, kodėl nugaišo žuvys“, – kalbėjo R. Taučikienė.

R. Taučikienė

Senvagė – statybų aikštelė

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiosios specialistės, Senvagė šiandien – statybos aikštelė.

„Todėl jau pernai ir šiemet, dėl pjaustomų medžiagų ant tvenkinio vandens paviršiaus nusėda dulkės ir vanduo užsiteršia. Be to, kaip tik prasidėjo medžių žydėjimas ir ore skraido žiedadulkės, kurios taipogi nusėda ant vandens. Kaip supratau, pagal pasakojimus, nugaišusios žuvytės nedidelės, o amūrai per metus priauga po kilogramą. Tai amūrai turėtų būti dideli, jei jų neišgaudė žvejai. Negaliu pasakyti, kiek Senvagėje yra likusių žuvų“, – aiškino R. Taučikienė ir teigė, kad baigus darbus Senvagėje, tvenkinys bus išvalytas.

Nugaišusios žuvys

Įžuvinti neplanuoja

Šias metais neplanuojama Senvagės tvenkinį įžuvinti.

„Pasikeitė tvenkinio struktūra – nebeliko aplink tvenkinį natūralios žolės. Tvenkinys – įbetonuotas. Amūrai nebeturės kuo maitintis. Nebent pradės augti žolė vandenyje, tuomet galvosime, ar reikia įleisti amūrus“, – svarstė Savivaldybės vyriausioji specialistė R. Taučikienė.

Nugaišusios žuvys

Apžiūrėjo vizualiai

Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos laikinai einantis viršininko pareigas Marius Kazlauskas teigė, kad apžiūrėjo Senvagės tvenkinį.

„Vandenyje šiukšlių tikrai yra, tačiau nieko keisto – statybvietės teritorija. Šiaip Senvagės tvenkinys – miesto Savivaldybės nuosavybė ir jie atsako už jį. Mes, iš savo pusės, nieko baisaus nenustatėme. Vizualiai apžiūrėjus matyti, kad vanduo skaidrus – neužterštas. Tik tiek, kad vandenyje matosi plūduriuojančios žiedadulkės ir žmonių išmestos šiukšlės. Kita vertus, tvenkinys – seklus ir žiemos metu žuvys galėjo pridusti. Be to, amūrai yra šiltų kraštų žuvys ir žiemoja giliai įsiraususios į dumblą. Kitas dalykas, jos ir susirgti gali. Todėl nieko keisto, kad viena ar kita žuvys nudvesia“, – komentavo aplinkosaugininkas.