Herpetologas Gerardas Paškevičius patvirtino, kad rasta varlė yra raudonpilvė kūmutė. Ji įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

„Ji turi labai gražų lotynišką pavadinimą Bombina bombina. Reta varlytė, įdomi tuo, kad dažniausiai gyvena neseniai susidariusiuose ežerėliuose, kūdrose ir labai dažnai natūraliai toje vietoje įsikuria po gaisro. Jei ten degė koks pušynas, viržynas ir atsirado balutė, tai visada galima ten laukti ir raudonpilvių kūmučių“, – pasakoja specialistas.

Tokia kaip nuotraukoje raudonpilvės kūmutės poza yra gynybinė. Atlošdama galvą ir pakeldama kojas ji rodo savo ryškias spalvas ir taip įspėja, kad yra nuodinga.

„Jei jas suėstų plėšrūnas – lapė, usūrinis šuo, barsukas – jis galėtų tikrai neblogai pavarvinti seiles, nes jų nuodai veikia nervų takus ir aktyvina seilėtekį. Žmonėms ji nėra nuodinga, bet jeigu ją kažkas palietė rankomis, jas reikia nusiplauti, kad netyčia nepatrintų akių ar nepaliestų burnos“, – sako pašnekovas.

Anot jo, kita įdomi šių varlių savybė yra išskirtinis balsas: „Jos nei kurkia, nei loja. Na, reikia išgirsti tą garsą. Pagal jį mokslininkai daro monitoringą ir skaičiuoja, kiek šių varlių toje vietoje yra.“

Kadangi ši varlė yra reta ir saugoma, pašnekovas sako, kad jas aptikę žmonės turėtų pranešti Saugomų teritorijų tarnybai ar aplinkosaugininkams, kad jos būtų įtrauktos į saugomų rūšių informacinę sistemą.

Lietuvos raudonosios knygos duomenimis, raudonpilvės kūmutės nugara yra tamsiai ruda, pilkšva arba alyvinė su tamsesniais lopinėliais, o papilvė išmarginta raudonomis, oranžinėmis, plačiomis dėmėmis su tamsiai juosvais lopinėliais ir smulkiais balsvais taškeliais. Lietuvoje galimai gyvena apie 20 tūkst. – 50 tūkst. raudonpilvių kūmučių. Jų buveinių užimamas plotas gali siekti apie 400–800 ha.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją