„Buvo populiaru ir dabar kai kas dar puošia velykinių margučių pintinę pataisais. Gamtosaugininkai nori perspėti, kad nevalia gamtoje rauti šių retų augalų.

Visų rūšių pataisai yra įtraukti į Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą. Juos draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti ir jais prekiauti“, – rašo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Jos teigimu, Lietuvoje auga šešių rūšių pataisai, kai kurie iš jų yra įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

„Šie labai jautrūs, nykstantys augalai kasmet nukenčia nuo žmogaus rankos. Dažniausiai juos skina Velykų laikotarpiu, siekiant žaluma papuošti velykinį stalą.

Pataisui išrauti pakanka akimirkos, o kad naujas išaugtų iš sporos prireikia apie 20 metų. Dauguma žmonių šių visžalių augalų nepažįsta, todėl juos raunant gali nukentėti patys rečiausieji. Jeigu žali kerai išraunami, toje vietoje kiti pataisai išaugs tik po daugelio metų“, – sakoma Tarnybos įraše.

Pataisai mūsų planetoje ėmė augti prieš daugybę metų.

„Pataisas yra labai senas augalas, jų protėviai augo Žemėje prieš maždaug 250 mln. metų, Paleozojaus eroje. Tad būtina išsaugoti šį senovinį ir retą augalą.

Saugomų teritorijų specialistai rekomenduoja kitokiais žalumynais papuošti velykinę margučių pintinę. Šventinį stalą galima padabinti invazinio augalo zuikiakrūmio šakelėmis, kurį reikia rauti, kad jis neužgožtų vietinių augalų“, – skelbia Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad neteisėtas saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų, jų dalių rinkimas, žalojimas, naikinimas, paėmimas iš natūralios aplinkos arba kitoks neteisėtas šių augalų ar grybų, jų dalių ar gaminių iš jų įgijimas, laikymas, perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 30 iki 300 eurų.

Taip pat gali būti skiriamas nusižengimo padarymo įrankių ir priemonių, saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų, jų dalių ar gaminių konfiskavimas.

Už saugomų rūšių laukinių augalų ar grybų augaviečių sunaikinimą numatyta administracinė atsakomybė ir gresia bauda nuo 110 iki 300 eurų.

Numatoma administracinė atsakomybė ir už bet kokios kitos rūšies pataisų skynimą ir rovimą. Asmenims gresia bauda nuo 10 iki 30 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją