Ornitologas Vytautas Eigirdas sako, kad gelbėti į dumblą patekusius paukščius tenka ne pirmą kartą.

„Paskambino iš Kintų žuvininkystės tvenkinių ir pranešė, kad rado erelį. Buvo nuleistas tvenkinys ir jame buvo nemažai dumblo, o ereliai bandydami pagauti žuvį, kovodami tarpusavyje ar žaisdami išsitepa tuo dumblu plunksnas. Panašu, jam taip buvo ir nutikę. Rado jį ant pylimo vaikštantį, paskambino mums, nes manė, kad jis sužeistas“, – sako jis.

Nuvažiavęs į vietą ornitologas pamatė, kad erelis sveikas, tik išsipurvinęs, jį parsivežė į Ventės ragą ir išmaudė duše. Per naktį paukštį išdžiovino ir jau kitą dieną paleido.

Išgelbėto erelio nuotraukomis pasidalino Aplinkos ministerija.

Šis erelis – jau penktas ar šeštas paukštis, kuris pas ornitologus atsiduria panašiomis aplinkybėmis. V. Eigirdas sako, kad kai kurie paukščiai ir per lietų nusipraustų nuo plunksnų purvą, svarbu, kad tik koks plėšrūnas jų per tą laiką nepagautų. Tačiau buvę atvejų, kai jam teko bristi į dumbą ir erelį traukti, nes pats jis būtų neišsikapstęs.

„Galbūt šiuo atveju būtų išdžiūvęs pats, bet, manau, palengvinome jo dalią“, – sako specialistas.

Jo teigimu, jūrinių erelių populiacija yra pakankamai nemaža, ypač pajūryje: „Šiuo metu plinta gana sparčiai, tačiau prieš gerą dvidešimt metų dar buvo retas paukštis.“

Ornitologas sako, kad tuose pačiuose tvenkiniuose prieš kelias dienas skaičiavo paukščius. Tuo metu tvenkinyje, kurio vanduo yra nuleidinėjamas ir buvo likę nemažai žuvies, jis suskaičiavo 63 jūrinius erelius.

„Vieni tupėjo ant kalvų, kiti skraidė aplinkui. Ganėtinai įspūdingas skaičius. Man asmeniškai nėra tekę matyti tokio kiekio šitų paukščių vienoje vietoje“, – sako pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją