„Tendencingai kas dieną atkeliauja ne mažiau kaip vienas mažylis. Visi nelaimėliai išsekę, dažnas su kąstiniais odos pažeidimais. Jei pastebėsite ruonių jauniklius pakrantėje, prašome skambinti 112. VšĮ „Būk mano draugas“ muziejui atgabena ruoniukus, o Jūrų muziejaus specialistai gydo, prižiūri iki tol, kol ruoniukai bus pasirengę sugrįžti atgal į Baltiją“, – anksčiau rašė muziejus.

„Tai – ta pati ruonių patelė, nuotraukas skiria tik savaitės laikotarpis, keičiasi jos kūno danga. Gimusių ruoniukų kūnus dengia baltas kailiukas, padedantis susilieti su aplinka, apsisaugoti nuo plėšrūnų. Toks jis laikosi kelias savaites, kol ruoniai yra žindomi. Šiuo laikotarpiu jaunikliai dar negali keliauti į vandenį, nes per menkas riebalų sluoksnis neapsaugotų nuo sušalimo. Per maždaug 20 žindymo dienų mažyliai turėtų priaugti apie 30-60 kg svorio.

Pilkieji ruoniai yra prisitaikę veistis ant ledo, bet šylant klimatui ir ledo vis mažėjant, ruoniai veisiasi ir sausumoje. Tokiose sąlygose labai daug ruoniukų pasimeta nuo mamų-ruonių ir klajoja nepasiruošę savarankiškam gyvenimui, nepriaugę reikiamo svorio, kad galėtų išgyventi ir išmokti pasigauti maistą“, – rašo Lietuvos jūrų muziejus lygindamas ruoniuko nuotraukas.

Muziejaus darbuotojai primena, kaip elgtis radus ruoniuką pajūryje:
• nevarykite atgal į vandenį,
• nešerkite,
• nelieskite,
• apsaugokite nuo šunų ir per daug smalsių žmonių. Lai mažylis ramiai ilsisi. Jei turite galimybę, sulaukite, kol atvyks pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją