Gamtos apsaugos departamentas pranešė, kad vėlai ketvirtadienį aptikus 34 vandenyno žinduolių būrį atokioje Atsisveikinimo nerijoje, esančioje Pietų Saloje, 29 grindos jau buvo nugaišusios.

Departamento atstovas Dave'as Winterburnas nurodė, kad reindžeriai pasirūpino penkiomis išgyvenusiomis grindomis, bet pabrėžė, kad šie delfinai „kurį laiką išbuvo ne vandenyje“.

„Nors šis incidentas yra apgailėtinas, grindų užplaukimas ant seklumos yra natūralus reiškinys. Jo priežastys nežinomos“, – sakė jis.

Atsisveikinimo nerijoje – maždaug 26 km ilgio į jūrą išlindusiuose smėlio spąstuose – per pastaruosius 15 metų grindų būriai buvo įkliuvę daugiau nei 10 kartų.

Pastarąjį kartą tai įvyko 2017 metų vasarį, kai į ant kranto užplaukė beveik 700 žinduolių, iš kurių 250 nugaišo.

Mokslininkai negali paaiškinti, kodėl šis paplūdimys yra toks pavojingas. Pagal vieną iš teorijų, nerijos įlankoje yra susidariusi sekluma. Ji iškraipo delfinų sonarų, kurie jiems padeda orientuoti aplinkoje, signalus, todėl gyvūnai užplaukia ant kranto.

Iki šešių metrų išaugančios paprastosios grindos, populiariausi delfinai Naujosios Zelandijos vandenyse, masiškai ant seklumų užplaukia ypač dažnai. Paprastai paplūdimiuose jų randama būriais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją