1. Raudonasis vilkas

Raudonasis vilkas yra šuninių šeimos žinduolis, gyvenantis pietų ir pietryčių Azijoje. Šis žvėris yra linkęs bendrauti gyvūnas, gyvenantis didelėmis gentimis, kurios retkarčiais medžioklei susiskaldo į mažesnes gaujas. Raudonieji vilkai visų pirma medžioja vidutinio dydžio kanopinius gyvūnus, kuriuos pirmiausiai nuvaro nuo kojų ilgai vaikydamiesi, galiausiai papjauna. Nors raudonieji vilkai bijo žmonių, jie turi pakankamai drąsos pulti didelius ir pavojingus gyvūnus – šernus, buivolus ir net tigrus.

Raudonasis vilkas / noah12345678987654321 nuotr.

2. Babirusa

Babirusa yra kiaulinių šeimos žinduolis, aptinkamas Indonezijos Sulavesio, Togiano, Sulos ir Buru salose. Jeigu babirusa nebrūžintų savo lenktų ilčių, jos užaugtų tokio ilgio, kad įsismeigtų į paties gyvūno kaukolę.

Babirusa / noah12345678987654321 nuotr.

3. Argentininis šarvuotis

Argentininis šarvuotis yra maždaug 9-11,5 centimetro ilgio (neskaitant uodegos) gyvūnas, išsiskiriantis rausva ir rožine spalvomis. Jis sugeba išsigandęs per kelias sekundes visiškai užsikasti žemėje. Tai naktinis gyvūnas, kuris sausame dirvožemyje netoli skruzdžių kolonijų rausia nedidelius urvus. Daugiausiai argentininis šarvuotis minta šalia urvo esančiomis skruzdėmis ir jų lervomis. Dideliais priekiniais nagais jis kasasi smėlyje taip, kad praktiškai geba juo irtis tarsi vandeniu. Argentininis šarvuotis yra torpedos formos, jo galva ir nugara pridengtos šarvu.

Argentininis šarvuotis / noah12345678987654321 nuotr.

4. Fosa

Fosa yra į katę panašus plėšrūnas, sutinkamas tik Madagaskare. Ji yra didžiausias plėšrūnas žinduolis Madagaskaro saloje, prilyginamas nedidelei pumai. Fosa turi pusiau ištraukiamus nagus ir lanksčias kulkšnis, o tai leidžia staigiai laipioti po medžius bei šokinėti nuo vieno medžio ant kito.

Fosa / noah12345678987654321 nuotr.

5. Žirafinė gazelė

Žirafinė gazelė yra ilgakaklis antilopių pošeimio žinduolis, sutinkamas sausuose spygliuočių krūmynuose bei dykumose rytinėje Afrikos dalyje. Angliškas žirafinės gazelės pavadinimas „gerenuk“, kilęs iš somalių kalbos ir reiškia „žirafos kaklas“. Žirafinės gazelės galva lyginant su visu kūnu yra ganėtinai maža, o akys ir ausys atitinkamai didelės. Šie gyvūnai retai ganosi, tačiau kai tai daro, skabo vien tik spygliuotus krūmus ir medžius, pavyzdžiui, akacijas. Žirafinėms gazelėms geriau nei kitoms gazelėms ar antilopėms pavyksta pasiekti aukščiau esančias šakas, mat jos moka atsistoti stačiai ant užpakalinių kojų ir ištempti kaklus.

Žirafinė gazelė / noah12345678987654321 nuotr.

6. Pilkasis smėlrausis

Šis sutvėrimas turi nemažai savybių, dėl kurių yra labai reikalingas žmogui. Pirma, pilkasis smėlrausis yra atsparus vėžiui. Antra, jis gali gyventi iki 28 metų, kas nėra girdėta tarp tokio dydžio žinduolių. Dar viena keistenybė - sulaukęs minėto amžiaus, jis visai neatrodo senas. Pilkasis smėlrausis išlieka „jaunas, sveikas ir visiškai vaisingas beveik visą gyvenimą“ - teigia mokslininkai. Tai galima būtų prilyginti situacijai, kai aštuoniasdešimtmetė moteris turi trisdešimtmetės moters biologinę sandarą. Pilkasis smėlrausis naudojamas atliekant vėžio tyrimus bei tiriant senėjimo procesus. Taigi, jis ne tik keistas, bet ir labai svarbus sutvėrimas.

Pilkasis smėlrausis / noah12345678987654321 nuotr.

7. Iravadžio delfinas

Iravadžio delfinas yra rūšis, aptinkama Bengalijos įlankos ir Pietryčių Azijos pakrantėse, upių žiotyse bei upėse. Pagal genetinę struktūrą Iravadžio delfinas labai panašus orką.

Iravadžio delfinas

8. Sraigtaragis ožys

Sraigtaragis ožys yra didelė laukinių ožių rūšis, aptinkama šiaurės rytiniame Afganistane ir Pakistane. Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija įtraukė juos į nykstančių gyvūnų sąrašą, nes belikę vos pustrečio tūkstančio brandžių sraigtaragių ožių. Tai nacionalinis Pakistano gyvūnas. Kai sraigtaragis ožys atrajoja, iš jo burnos tykšta putas primenanti medžiaga, kuri nukritusi ant žemės sudžiūva. Vietos gyventojai visur jos ieško, nes tiki, kad ši medžiaga gali padėti ištraukti nuodus iš gyvatės įkandimo vietų.

Pasaulyje liko 2500 sraigtaragių ožių

9. Ječio krabas

Dar jis žinomas Kiwaidae pavadinimu. Tai jūrų dekapodas, gyvenantis hidroterminėse versmėse ir šaltuose šaltiniuose. Paprastai gyvūnas vadinamas ječio krabu, nes jo žnyplės ir kojos yra baltos ir turi šerelius, todėl labai primena mitinę būtybę jetį (sniego žmogų).

Ječio krabas / noah12345678987654321 nuotr.

10. Riestanosės beždžionės

Apie šias mažyles greičiausiai jau esate girdėję. Jos atrastos palyginti nesenai ir mokslininkai aktyviai platino keistų beždžionių nuotraukas. Matyt nereikia sakyti, kodėl ši rūšis, gyvenanti įvairiose Azijos vietose, gavo tokį vardą. Šios beždžionės gyvena kalnų miškuose, o žiemomis patraukia į nuošalesnes vietas. Didžiąją savo gyvenimo dalį riestanosės beždžionės praleidžia medžiuose. Jos gyvena labai didelėmis grupėmis, kuriose kartais būna net iki šešių šimtų individų. Riestanosės beždžionės yra labai balsingos, todėl kartais galima išgirsti jų solo partijas arba chorus.

Riestanosės beždžionės / noah12345678987654321 nuotr.

11. Karčiuotasis vilkas

Karčiuotasis vilkas yra didžiausias šuninių šeimos žinduolis Pietų Amerikoje. Jis primena didelę rausvakailę lapę. Šie žinduoliai aptinkami atvirose ir pusiau atvirose vietovėse, ypač mėgsta pievas su pavieniais krūmais ir medžiais visoje Pietų Amerikoje. Karčiuotasis vilkas yra aukščiausias iš laukinių šuninių žinduolių, jo ilgos kojos yra prisitaikiusios prie aukštų žolynų.

Karčiuotasis vilkas / noah12345678987654321 nuotr.

12. Pietinis bangininis delfinas

Pietinis bangininis delfinas yra nedidelis ir liaunas žinduolis, aptinkamas vėsiuose Pietų pusrutulio vandenyse. Jie yra greiti ir aktyvūs plaukikai, neturintys matomų dantų ir nugaros peleko. Šie gyvūnai yra labai grakštūs - galbūt dėl to plaukdami dažnai iššoka iš vandens.

Pietinis bangininis delfinas / noah12345678987654321 nuotr.

13. Indijos muntjakas

Indijos muntjakai sutinkami pietų Azijoje. Jų plaukai yra minkšti ir trumpi, rusvos ar pilkšvos spalvos. Šie gyvūnai yra visaėdžiai, jie gali maitintis žole, vaisiais, ūgliais, sėklomis, paukščių kiaušiniais ir net smulkiais gyvūnais. Kartais jie netgi ėda dvėselieną. Šie gyvūnai skleidžia garsus, primenančius lojimą, paprastai tai daro pajautę plėšrūną. Patinai turi savo teritoriją ir, nepaisant smulkaus sudėjimo, gali būti pakankamai aršūs. Šie gyvūnai kaunasi tarpusavyje dėl teritorijos susiremdami ragais. O gindamiesi nuo kai kurių plėšrūnų, pavyzdžiui, šunų, kartais pasitelkia net savo iltis primenančius viršutinius dantis.

Indijos muntjakas / noah12345678987654321 nuotr.

14. Cyphonia Clavata

Tai kuprotųjų cikadų atstovė, kuriai iš galvos išaugusi skruzdė tiesiogine to žodžio prasme. Na, gal ne tiesiogine prasme – ant galvos šis gyvūnas turi skruzdę primenančią ataugą, slepiančią kuprotosios cikados tikrąjį kūną nuo plėšrūnų.

Cyphonia Clavata / noah12345678987654321 nuotr.

15. Malajinis kaguanas

Nors angliškai šis gyvūnas vadinamas „The Sunda gliding lemur“ (Sundos sklandantis lemūras), iš tikrųjų jis nei lemūras, nei skraido. Nuo vieno medžio ant kito jis juda slysdamas. Malajinis kaguanas gyvena vien tik medžiuose, jis yra aktyvus naktimis ir maitinasi minkštomis augalų dalimis – jaunais lapais, ūgliais, žiedais ir vaisiais. Malajinis kaguanas sutinkamas Pietryčių Azijoje, Tailande, Malaizijoje ir Singapūre.

Malajinis kaguanas / noah12345678987654321 nuotr.

16. Kuoduotasis elnias

Kuoduotasis elnias yra nedidelis elnias, išsiskiriantis kuokšteliu juodų plaukų ant kaktos. Tai artimas muntjako giminaitis, gyvenantis šiek tiek labiau į šiaurę centrinėje Kinijoje. Tai baikštus gyvūnas, daugiausiai gyvenantis pavieniui arba poromis. Kuoduotasis elnias pirmenybę teikia vietoms, kur gali gerai užsimaskuoti.

Kuoduotasis elnias / noah12345678987654321 nuotr.

17. Patagoninė mara

Patagoninė mara yra santykinai didelis graužikas, aptinkamas kai kuriose Argentinos dalyse. Šie žolėdžiai, šiek tiek triušį primenantys gyvūnai turi ilgas ausis bei ilgas kojas, o užpakalinės kojos yra ilgesnės ir raumeningesnės nei priekinės.

Patagoninė mara / noah12345678987654321 nuotr.

18. Amazonės karališkoji musinukė

Amazonės karališkoji musinukė sutinkama Amazonės baseino miškuose ir miškingose vietovėse. Ji yra maždaug šešiolikos centimetrų aukščio. Mėgsta nuo šakų staigiai pulti skrendančius vabzdžius arba rankioti juos nuo lapų. Amazonės karališkoji musinukė ant šakų netoli vandens suka labai didelius lizdus (kartais iki 1,8 metro ilgio). Lizdai dažniausiai kabo virš vandens, todėl plėšrūnams sunku juos pasiekti.

Amazonės karališkoji musinukė / noah12345678987654321 nuotr.

19. Zebriškasis dukeris

Zebriškasis dukeris yra nedidelė antilopė, aptinkama Dramblio Kaulo Krante ir kitose Afrikos vietose. Jis turi aukso ar raudonai rudos spalvos kailį, išsiskiriantį zebriškais dryžiais (iš čia ir kilęs gyvūno pavadinimas). Patinų ragai siekia 4,5 centimetro ilgį, o patelių yra perpus trumpesni. Zebriškieji drukeriai gyvena miškingose žemumose ir dažniausiai minta lapais bei vaisiais.

Zebriškasis dukeris / noah12345678987654321 nuotr.

20. Žvaigždžianosis kurmis

Žvaigždžiasnukiai kurmiai yra nedideli kurminių šeimos žinduoliai, sutinkami drėgnose žemose rytų Kanados ir šiaurės rytų JAV teritorijose. Juos labai lengva atpažinti pagal vienuolika porų rožinių ataugų, supančių jų snukučius. Šios ataugos tarnauja kaip lytėjimo organas, turintis daugiau nei 25 tūkstančius smulkučių jutimo receptorių, padedančių šiam žiurkėno dydžio kurmiui apieškoti viską aplinkui.

Žvaigždžianosis kurmis

Gyvūnus aprašė boredpanda.com.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją