1. Buvo kosmose

2012 m. JAV astronautas Donas Petitas į Tarptautinę kosminę stotį atsivežė keletą saulėgrąžų sėklų. D. Petitas reguliariai rašė tinklaraštį ir dalijosi sodininkavimo proceso nuotraukomis.

2. Seka Saulę

Saulėgrąža yra ne tik labai panaši į Saulę, šio šviesos ir šilumos šaltinio jai reikia ypač daug – nuo 6 iki 8 valandų per dieną.

Saulėgrąžos pasižymi heliotropizmu. Žiedų pumpurai ir jauni žiedai rytais yra nukreipti į rytus ir dienos metu juda paskui Saulę. Tačiau sėklų auginimo metu žiedai pasunkėja, stiebai sustingsta ir subrendusių žiedų galvutės paprastai lieka nukreiptos į rytus.

3. Vienos aukščiausių gėlių

Saulėgrąžos yra aukštos – aukštesnės už daugelį kitų sodo gėlių. Ar žinojote, kad vos per šešis mėnesius saulėgrąžos gali užaugti iki 365 cm aukščio. Dėl savo aukščio šios gėlės ne kartą yra atsidūrusios ir Gineso rekordų knygoje.

Saulėgrąža

Pavyzdžiui, 2015 m. vokietis Hansas Peteris Schifferis išaugino apie 10 metrų siekiančią saulėgrąžą. Ypač aukštų šių gėlių fiksuota ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, pernai Žemaičių Naumiesčio seniūnijos Buikiškės kaime gyvenančios Vilijos Eičienės kieme auganti saulėgrąža pasiekė beveik 4 metrų aukštį.

4. Viename žiede turi daugybę mažų

Milžinišką saulėgrąžų žiedą sudaro daugybė mažų žiedų. Saulėgrąžos centre, kur išsivysto sėklos, yra smulkūs žiedai, kuriuos mėgsta bitės.

Kalbant apie saulėgrąžos vidų, jis sudarytas iš mažesnių žiedų. Išoriniai žiedlapiai vadinami spinduliniais žiedynais. Viduryje esančios sėklos turi vyriškus ir moteriškus lytinius organus ir gali subrandinti sėklas. Jos apsidulkina pačios arba pritraukia žiedadulkes iš vėjo ir vabzdžių.

5. Gali būti ir ne geltonos

Nors daugelis saulėgrąžas žino kaip geltonos spalvos gėles, jų gali būti įvairių. Pasaulyje yra daugiau kaip 60 saulėgrąžų veislių – kai kurios iš jų turi dryžuotus žiedlapius. Kai kurios saulėgrąžos taip pat turi skirtingus atspalvius: aukso, kreminį, rausvą, rožių ir net šokolado.

Saulėgrąžų laukas šalia Panevėžio

6. Naudotos gydymo tikslais

Meksikoje buvo manoma, kad saulėgrąžų žiedai malšina krūtinės skausmą. Kelios Amerikos indėnų gentys pritarė augalo gydomosioms savybėms. Čerokiai naudojo saulėgrąžų lapų užpilą inkstams gydyti, o dakotai – krūtinės skausmui ir plaučių negalavimams malšinti.

7. Naudingos organizmui

Saulėgrąžose yra gausu augalinių riebalų ir juose tirpstančių vitaminų – A, D ir E. Polinesočiosios riebiosios rūgštys, esančios augaliniame aliejuje, padeda mažinti cholesterolio lygį kraujyje ir lėtina senėjimo procesus. Baltame sėklų branduolyje yra daugiau nei 25 proc. visaverčių maistinių baltymų, apie 35 proc. riebalų ir daug angliavandenių. 100 g saulėgrąžų yra 300 mg magnio – šešis kartus daugiau nei rupioje duonoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją